Στους ευρωπαίους εταίρους θέτει το θέμα των δύο στρατιωτικών ο Καμμένος

Το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία θα θέσει αύριο Τρίτη στους ευρωπαίους ομολόγους του ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρούσα στη συνεδρίαση θα είναι και η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του NATO, Ρόουζ Γκοτμέλερ, σύμφωνα με την ατζέντα που έχει δημοσιεύσει η ΕΕ.

Το μεσημέρι το δικαστήριο της Αδριανούπολης απέρριψε την αίτηση αποφυλάκισης των δύο ελλήνων στρατιωτικών, που σημαίνει ότι θα παραμείνουν κρατούμενοι έως τη δικάσιμο, η οποία δεν έχει οριστεί ακόμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγκ ανακοίνωσε ότι οι δυο έλληνες στρατιωτικοί έχουν υποβληθεί σε έρευνα για απόπειρα στρατιωτικής κατασκοπείας και για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, όμως τελικά αποφασίστηκε η προφυλάκισή τους μόνο για τη δεύτερη κατηγορία.

Η έρευνα για κατασκοπεία φαίνεται πως συνεχίζεται, με αιχμή το περιεχόμενο των κινητών τηλεφώνων που είχαν στην κατοχή τους όταν πιάστηκαν επί τουρκικού εδάφους οι δύο στρατιωτικοί.

Η απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης προκάλεσε δυσαρέσκεια στο Πεντάγωνο, καθώς τις τρεις προηγούμενες ημέρες η ελληνική πλευρά είχε προσπαθήσει να περάσει το μήνυμα στην Άγκυρα ότι οι δύο ένστολοι πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα.

Μήνυμα στην Άγκυρα να μην μετατρέψει μία καθημερινή διαδικασία σε εθνικό και νομικό ζήτημα απεύθυνε το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, καλώντας την τουρκική πλευρά να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.
Πηγή: skai.gr