Aγωνία για τους στρατιωτικούς- Κουμουτσάκος:Δεν κάνεις κατασκοπεία με στολή

Σήμερα, ή αύριο Τρίτη, αναμένεται να κριθεί από το δικαστήριο της Αδριανούπολης η ένσταση αποφυλάκισης για παράνομη κράτηση που κατέθεσαν οι δικηγόροι των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς να αποκλείεται και το σενάριο το συγκεκριμένο θέμα να διαρκέσει και περισσότερες ημέρες. Οι δυο στρατιωτικοί παραμένουν κρατούμενοι, και πιθανότατα θα χορηγηθεί άδεια στους συγγενείς τους να τους επισκεφτούν.

Για την ώρα η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως για το όλο θέμα, κρατώντας το ζήτημα σε επίπεδο δικαιοσύνης.

Πολύ κρίσιμο θεωρείται πάντως εάν οι τούρκοι εισαγγελείς διευρύνουν το κατηγορητήριο και τους προσάψουν κατηγορίες περί κατασκοπείας.

Διαβεβαιώσεις από τις τουρκικές αρχές, ότι το κατηγορητήριο για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς δεν θα αλλάξει επί τα χείρω, δηλαδή με κατηγορία για κατασκοπεία όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, έχει πάντως πάρει έως στιγμής το υπουργείο Άμυνας. Ο έλληνας ΑΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης μίλησε από την πρώτη στιγμή, την Πέμπτη, για το θέμα των δύο Ελλήνων με τον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Άκαρ. Οι δύο άνδρες έχουν μιλήσει δύο φορές σε καλό κλίμα.

Η υγεία των δύο νέων είναι καλή, υπάρχει επικοινωνία του Πενταγώνου με τους δικηγόρους τους αλλά και με τον πρόξενο της Αδριανούπολης, και από το υπουργείο θέλουν να μην αλλάξει κάτι στο κατηγορητήριο. «Αν χρειαστεί θα υπάρξει και τρίτη επικοινωνία των ΑΓΕΕΘΑ, αλλά το θέμα χειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών» διευκρινίζεται από τη Μεσογείων.



Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε ότι γ υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά μια ακόμα έκφραση της βούλησης της Τουρκίας για να διατηρήσει και να ενισχύσει την ένταση στις σχέσεις της με την Ελλάδα. «Τα παιδιά πρέπει να γυρίσουν άμεσα πίσω, είναι προφανές ότι με στολή δεν κάνεις κατασκοπεία» επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ. 

Ο κ. Κουμουτσάκος πρόσθεσε ότι είναι λανθασμένη η εκτίμηση του υπουργείου Εξωτερικών να χαρακτηρίζει την Τουρκία σαν αποκλειστικά «νευρική δύναμη». Διότι η νευρικότητα, εξήγησε, έχει παροδικότητα, ενώ η Τουρκία έχει σταθερές στρατηγικές επιδιώξεις, τις οποίες τώρα επειδή αισθάνεται ισχυρή τις υποστηρίζει με μεγαλύτερη ένταση. Οι λάθος εκτιμήσεις, υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ, οδηγούν και σε λάθος πολιτικές.

«Ο τουρκικός Τύπος επιχείρησε να καλλιεργήσει ιστορίες τύπου Τζον Λε Καρέ, κατασκοπικές, που προφανώς καμία ανταπόκριση δεν έχουν στην πραγματικότητα, είτε άλλα χειρότερα μυθεύματα, ότι επίκειται ανταλλαγή των οκτώ Τούρκων αξιωματικών με τους δικούς μας» τόνισε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας στον σταθμό μας ο πρόεδρος των Καστανεών, Σταύρος Τζαμαλίδης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «στο χρόνο συνέβαιναν πέντε παρόμοια περιστατικά σε περίπτωση που φούσκωναν τα νερά του ποταμού και υπήρχε κακοκαιρία».
Πηγή: skai.gr