Κρίσιμη μέρα για τη μοίρα των δύο ελλήνων στρατιωτικών

Στις 8:30 το πρωί της Δευτέρας αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του δικαστηρίου στην Αδριανούπολη της Τουρκίας οι δύο έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν την Παρασκευή αφότου πέρασαν τη σύνορα στην περιοχή του Έβρου.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι εάν οι τούρκοι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση θα διερευνούν το κατηγορητήριο με κατηγορίες περί κατασκοπείας.

Πάντως, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες
, στα κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή τους δεν έχουν βρεθεί φωτογραφίες τουρκικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν υποψίες ότι πρόκειται για κατασκόπους.

-Σημειώνεται ότι δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο επιμένουν σε σενάριο «συμψηφισμού» των δύο Ελλήνων με τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, αν και η ελληνική πολιτεία έχει απορρίψει κάθε τέτοια ανταλλαγή.

Το δικαστήριο θα κληθεί να αποφασίσει εάν οι δύο στρατιωτικοί θα αφεθούν ελεύθεροι έως τη δικάσιμο ή εάν θα παραμείνουν προσωρινά κρατούμενοι.

Στο πλευρό των δύο ενστόλων στο δικαστήριο θα βρεθούν και συγγενείς τους, οι οποίοι βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία με το προξενείο της Ελλάδας στην Αδριανούπολη.

Οι δύο στρατιωτικοί, που είναι καλά στην υγεία τους, έχουν ήδη παραλάβει από τους δικηγόρους τους ρούχα για την εμφάνισή τους στο δικαστήριο και συνάλλαγμα για τις πρώτες ανάγκες τους.

Η Αθήνα εν τω μεταξύ βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Άγκυρα για τους δύο στρατιωτικούς.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, έχει επικοινωνήσει δύο φορές με τον τούρκο ομόλογό του τις τελευταίες ημέρες, και σύμφωνα με πληροφορίες, του έχει μεταφέρει το μήνυμα ότι οι δύο στρατιωτικοί πέρασαν τα σύνορα κατά λάθος και δεν είχαν κακή πρόθεση.
Πηγή: skai.gr