Κλείσιμο

Παυλόπουλος: Αν χρειαστεί μπορούμε να σταθούμε κι απέναντι στην Τουρκία

Η Ελλάδα θέλει σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία όμως εάν χρειαστεί μπορεί και να σταθεί απέναντί της, διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων στα Αιγαίο Πέλαγος.

«Εδώ είμαστε. Διαφορετικά ξέρουμε να είμαστε και απέναντι. Δεν το θέλουμε, αλλά αν η ιστορία μας υποχρεώσει, θα το πράξουμε όπως το έκαναν και οι πρόγονοί μας» είπε ο κ. Παυλόπουλος, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ΠτΔ επισήμανε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι κατοχυρωμένα χάρη στο διεθνές δίκαιο, επισημαίνοντας πως η Συνθήκη της Λωζάνης δεν αφήνει κενά και δεν επιδέχεται αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση. Τόνισε πως αυτό το μήνυμα δεν έχει επιδοθεί στην Τουρκία μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO.

Μιλώντας στις εκδηλώσεις για τα 140 χρόνια από την Επανάσταση του Κολινδρού, στην Πιερία, τόνισε πως το μόνο που χρειάζεται να κάνει η Άγκυρα είναι να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Στρέφοντας το βλέμμα του στην ΠΓΔΜ, ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε την ελληνική θέση ότι προϋπόθεση για επίλυση του ονοματολογικού είναι η προηγούμενη αλλαγή του Συντάγματος της.

Διευκρίνισε ότι δίχως να εκπληρωθεί αυτός ο όρος δεν πρόκειται να ανοίξει ο δρόμος ένταξης της FYROM στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο NATO.

Ο κ. Παυλόπουλος προσέθεσε ότι το νέο όνομα πρέπει να απαλείφει κάθε ίχνος αλυτρωτισμού, ενώ άφησε αιχμές και για τον σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.

«Ε, δε μπορεί τη στιγμή που έρχονται να κάνουν τον συμβιβασμό που κι εκείνοι επιδιώκουν και να σου λένε: Τον συμβιβασμό αυτόν θα τον κάνουμε αλλά δε μπορούμε να αλλάξουμε τώρα το σύνταγμα θα το αλλάξουμε στο μέλλον. Είναι δημοκρατικό κράτος αυτό; Και άραγε δεν αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός αυτής της χώρας, τι κίνδυνο διατρέχει ο ίδιος να δηλώνει έτοιμος να υπογράψει μια συνθήκη, η οποία να αντίκειται με το σύνταγμά του», είπε.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ