Κοτζιάς: Η ΕΕ έχει βάλει πια τα όρια για την ευρω-προοπτική της Τουρκίας

Την πεποίθηση πως η δήλωση αλληλεγγύης της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο καθιστά «σαφές» πως οι σχέσεις καλής γειτονίας και ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο είναι προϋποθέσεις για «οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πορεία» της Τουρκίας εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά τη σύσκεψη που είχε με τους ομολόγους του των «27» στις Βρυξέλλες.

Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισε «παράνομες» τις τουρκικές ενέργειες και κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα.

Στην πιο απτή ένδειξη συμπαράστασης, ο κ. Τουσκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ματαίωσης της συνόδου ΕΕ - Τουρκίας που είναι προγραμματισμένη στις 26 Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Η Τουρκία απάντησε εκδίδοντας δύο νέες οδηγίες προς ναυτιλόμενους και διατηρεί στρατιωτική παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε εκ νέου την τοποθέτηση Τουσκ ως την «πιο καλή» δήλωση που έχει γίνει έως τώρα από πλευρά Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ερωτηθείς για το Σκοπιανό
, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε αιχμηρά ότι η ΠΓΔΜ πιστεύει ότι θα πρέπει να βρεθεί μία λύση που θα είναι «εύκολη» για την ίδια, ενώ αντίθετα η Ελλάδα πιστεύει σε μία δίκαιη λύση που θα έχει διάρκεια στο χρόνο.

Το Σάββατο ο ΥΠΕΞ άφησε αιχμές για τα υπονοούμενα του Ζόραν Ζάεφ ότι δεν μπορεί να υπάρξει αναθεώρηση του Συντάγματος της FYROM, τουλάχιστον όχι άμεσα, και σήμερα προσπάθησε να διατηρήσει την πίεση στα Σκόπια χωρίς όμως να ανεβάζει τους τόνους.

«Νομίζω ότι όποιος κάνει συμφωνία δεν την αμφισβητεί πριν την κάνει. Φροντίζει και στηρίζει τη διατήρηση και την υλοποίησή της», είπε λιτά.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έχει δηλώσεις πως θα μεταβεί στα Σκόπια τον Μάρτιο, ενώ έως τότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και το προσχέδιο συνολικής συμφωνίας για το Σκοπιανό που καταρτίζει η ελληνική πλευρά.
Πηγή: skai.gr