Κλείσιμο

Αιχμές ΥΠΕΞ κατά Ζάεφ μετά τη δήλωσή του για το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ

Αιχμές για τη στάση του Ζόραν Ζάεφ στο Σκοπιανό άφησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στον απόηχο του υπονοούμενου του σκοπιανού πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχει περίπτωση αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δήλωσε στην ΕΡΤ ότι εάν η αλλαγή του ονόματος δεν κατοχυρωθεί με κάποιο τρόπο μέσω του Συντάγματος θα προκαλούνται «επί έναν αιώνα τουλάχιστον καθημερινές δεκάδες τριβές», καθώς θα αναιρείται η χρήση του νέου ονόματος erga omnes – δηλαδή τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

«Οι κύριοι εκπρόσωποι του φιλικού μας, στο βορρά μας, κράτους, πρέπει να μη διατυπώνουν με τέτοιους κατηγορηματικούς τρόπους αντικείμενα της διαπραγμάτευσης», είπε ο κ. Κοτζιάς.

Αναφερόμενος δε στην εκτίμηση Ζάεφ ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το Σκοπιανό έως και τον Μάρτιο, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε αυτό είναι εφικτό μόνον εάν ο πρωθυπουργός της FYROM επιδείξει πιο συμβιβαστική διάθεση από αυτή που έχει δείξει έως σήμερα, κι όχι μονάχα για το Σύνταγμα.

«Εμείς επιμένουμε ότι θέλουμε μια συμφωνία που να στέκει μέσα στο χρόνο, μια συμφωνία που να λύνει προβλήματα και όχι να δημιουργεί καινούρια», είπε.

Σχεδόν έτοιμο το προσχέδιο, τον Μάρτιο επίσκεψη στη FYROM

Πάντως, παρά τις διαφωνίες, ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται να επισκεφτεί τα Σκόπια μέσα στον Μάρτιο.

Παράλληλα, είπε ότι η κατάρτιση του προσχεδίου συνολικού συμφώνου για το Σκοπιανό που εκπονεί η ελληνική πλευρά βρίσκεται στην τελική ευθεία, έχοντας εγκριθεί από το ΥΠΕΞ και κατατεθεί προς επεξεργασία στην κυβέρνηση.

Στη συνέχεια το προσχέδιο θα κατατεθεί προς εξέταση στην ΠΓΔΜ, με τον κ. Κοτζιά να λέει πως το έγγραφο μπορεί να σταλεί πριν καν μεταβεί ο ίδιος στα Σκόπια.

Το προσχέδιο θα περιλαμβάνει προτάσεις για το όνομα και τα παράγωγά του και, μεταξύ άλλων, ξεχωριστό κεφάλαιο για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού στη γειτονική χώρα. Ο υπουργός απέφυγε να αναφερθεί σε ονόματα που θα περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση, όμως κατέστησε εκ νέου σαφές ότι το συνθετικό «Μακεδονία» είναι πρακτικά αδύνατο να μην περιέχεται στο νέο όνομα.

Η επίσκεψη Κοτζιά στα Σκόπια, όπως είπε ο ίδιος, θα γίνει συμβολικά αφότου ολοκληρωθεί η αφαίρεση των πινακίδων όπου χρησιμοποιείται το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου για το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης και για την εθνική οδό που συνδέει τις δύο χώρες.

Η αφαίρεση της σχετικής σήμανσης έχει ήδη αρχίσει, όπως και η αποκαθήλωση ορισμένων αγαλμάτων.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης