Κλείσιμο

Σκληρά μηνύματα Παυλόπουλου προς Τουρκία και ΠΓΔΜ

Μηνύματα προς την Τουρκία και την ΠΓΔΜ απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Ιρλανδίας, Μάικλ Χίγκινς.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι τόσο η ελληνοτουρκική φιλία όσο και η ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάννης και του Δικαίου της Θάλασσας σε όλες τις περιπτώσεις.

Επισήμανε πως η Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία εν πολλοίς ορίζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα, «δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται», ενώ παράλληλα διαπνέεται από απόλυτη σαφήνεια η οποία δεν αφήνει περιθώρια για θεωρίες «γκρίζων ζωνών».

«Υπό τα δεδομένα αυτά η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει και να σεβασθεί το ότι η περίοδος και η πρακτική των προκλήσεων και πολύ περισσότερο, των εισβολών, σε Ελληνικό και κάθε Ευρωπαϊκό έδαφος, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί», τόνισε ο ΠτΔ.

Όσον αφορά την ΠΓΔΜ ο κ. Παυλόπουλος κατέστησε σαφές ότι η Αθήνα θα άρει τις ενστάσεις της στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πορεία της γειτονικής χώρας μόνον αφότου εξαλειφθεί ο αλυτρωτισμός, επισημαίνοντας ότι αυτό προϋποθέτει αναθεώρηση του Συντάγματός αλλά και επιλογή ενός ενόματος που δεν θα ενέχει ούτε ίχνος αλυτρωτικών διεκδικήσεων.

Ο αλυτρωτισμός δεν θα πρέπει να υπάρχει ούτε «σε ό,τι αφορά σύνορα [ούτε] σε ό,τι αφορά την εθνότητα [ούτε] σε ό,τι αφορά την γλώσσα, είπε.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή ώστε να περάσει τη συνταγματική αναθεώρηση που αναφέρει ο κ. Παυλόπουλος, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει διαμηνύσει πως η αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει μεν να γίνει αλλά δεν έχει δεσμευτεί για το πότε.
Πηγή: skai.gr