ΥΠΕΞ: Η Τουρκία κάνει πως δεν ξέρει την πραγματικότητα που η ίδια προκαλεί

Σκληρή κριτική στην Τουρκία ότι όποτε καλείται να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο αντιδρά σαν να αγνοεί τις προκλήσεις που η ίδια προξενεί άσκησε το υπουργείο Εξωτερικών, υπό τη σκιά της έντασης που επικρατεί στο Αιγαίο μετά τον εμβολισμό πλοίου του Λιμενικού Σώματος ανοιχτά των Ιμίων από τουρκική ακταιωρό.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ήλθε ως απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσε η τουρκική διπλωματία στον υπουργό Νίκο Κοτζιά, με αφορμή τη δήλωσή του ότι στο μέλλον η αντίδραση της Αθήνας σε εφάμιλλες προκλήσεις δεν θα είναι τόσο ειρηνική.

«Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο συστηματικά και υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές. Όταν δε, καλείται να μπει σε τάξη, παραπονιέται και αντιδρά σαν να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα που η ίδια δημιουργεί», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Ο κ. Γεννηματάς επισήμανε ότι η Ελλάδα επιμένει στον διάλογο και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, ούσα χώρα «νηφάλιας, υπεύθυνης, ειρηνικής συμπεριφοράς», όπως συνάδει με τον πολιτικό πολιτισμό της σύγχρονης Ευρώπης.

Η Άγκυρα, προσέθεσε ο κ. Γεννηματάς, οφείλει να υιοθετήσει αυτόν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Στην ανακοίνωσή του νωρίτερα
το τουρκικό ΥΠΕΞ διαμήνυσε πως η Άγκυρα προτιμά τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, επαναλαμβάνοντας όμως ότι περιμένει από την Αθήνα να προβεί σε ενέργειες προς αυτόν τον σκοπό.

Αναφερόμενη ειδικά στις δηλώσεις Κοτζιά, η τουρκική διπλωματία ανέφερε ότι τέτοια στάση είναι «ασύμβατη» με την πολιτική ευθύνη που συνοδεύει τη θέση του και τον κάλεσε αιχμηρά να φέρεται με «κοινή λογική».
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης