Πολιτική νηφαλιότητα ζητά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για τη Novartis

Την ανάγκη να πρυτανεύσει η ψυχραιμία και η νηφαλιότητα στον πολιτικό κόσμο προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση Novartis επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, μετά την μήνυση που κατέθεσε εναντίον της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση σημειώνει πως η κατάθεση μηνύσεων εναντίον εισαγγελικών λειτουργών επιβεβαιώνει τις ανησυχίες της όσον αφορά τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη Δικαιοσύνη η όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Η Ένωση υπογραμμίζει ότι δικαστές και εισαγγελείς «λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας που ορίζει το Σύνταγμα» και ελέγχονται για τυχόν παραλείψεις ή λάθη από θεσμικά όργανα.

«Μόνες αρμόδιες για την αξιολόγηση και κρίση σε κάθε υπόθεση είναι οι κατά περίπτωση επιλαμβανόμενες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές», προσθέτει.

Η τοποθέτηση της Ένωσης είναι στο ίδιο μήκος κύματος με την χθεσινή ανακοίνωση του Προέδρου και της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, οι οποίοι τόνισαν ότι «η νομιμότητα των αποφάσεων και των ενεργειών των λειτουργών της Δικαιοσύνης υπόκειται σε έλεγχο κατά τον θεσμικά προβλεπόμενο τρόπο».

Η Αρεοπαγίτες επισήμαναν ότι απαιτείται «νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση στη δημόσια κριτική των δικαστικών ενεργειών».
Πηγή: skai.gr
TAGS: Novartis