Κλείσιμο

«Εποικοδομητική» η τριμερής συνάντηση με Νίμιτς και Ντιμιτρόφ στη Βιέννη

Εποικοδομητική χαρακτήρισε το υπουργείο Εξωτερικών την κοινή συνάντηση που είχαν σήμερα στη Βιέννη ο Νίκος Κοτζιάς και ο σκοπιανός ομόλογός του Νικολά Ντιμιτρόφ με τον ειδικό διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς.

Σε λιτή ανακοίνωση, που δεν μπαίνει στην ουσία της συνάντησης, το ΥΠΕΞ σημειώνει πως οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους υπό την Αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, επιβεβαιώνοντας εκ νέου ότι οι διαβουλεύσεις έχουν πλέον μεταφερθεί σε υπουργικό επίπεδο.

Χθες είχε λάβει χώρα διμερής συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον κ. Ντιμιτρόφ.

Η ελληνική πλευρά συντάσσει συνολικό σχέδιο λύσης του Σκοπιανού το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στην ελληνική κυβέρνηση εντός του Φεβρουαρίου και στη συνέχεια θα σταλεί για αξιολόγηση στα Σκόπια. Θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, προτάσεις για το όνομα και ειδικό κεφάλαιο για τις εκφάνσεις αλυτρωτισμού στην ΠΓΔΜ.

Ένα από τα «αγκάθια» που έχουν αναδειχτεί τις τελευταίες εβδομάδες είναι το θέμα της ταυτότητας, που αφορά το πώς θα ονομάζεται ο λαός της ΠΓΔΜ και πώς θα αποκαλείται η γλώσσα που μιλά.

Ο κ. Ντιμιτρόφ έχει διαμηνύσει ότι οι κάτοικοι της FYROM δεν είναι δυνατόν να χάσουν την «Μακεδονική» τους ταυτότητα, ενώ από την πλευρά του ο κ. Κοτζιάς έχει επικρίνει έντονα τον διαμεσολαβητή Νίμιτς για την δήλωσή του πως η Αθήνα δεν έχει θέσει θέμα ταυτότητας.

Η Αθήνα επιδιώκει σύνθετη ονομασία, κατά προτίμηση με γεωγραφικό προσδιορισμό, με χρήση του όρου Μακεδονία στα σλαβικά και αμετάφραστη.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης
TAGS: ΥΠΕΞ