Έντονο διάβημα της Ελλάδας προς την Τουρκία για τον εμβολισμό στα Ίμια

Σε διπλή διαμαρτυρία προς την Τουρκία προέβη το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον εμβολισμό πλοίου του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό ανοιχτά των Ιμίων, αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Η ελληνική διπλωματία προέβη σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας, που έγινε σε επίπεδο γενικών γραμματέων υπουργείων, ενώ παράλληλα ο τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα κλήθηκε στο ΥΠΕΞ.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για επικίνδυνο συμβάν, καταγγέλλοντας παράλληλα «κλιμακούμενη και προκλητική συμπεριφορά» εκ μέρους της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες.

Κυβερνητική πηγή τόνισε στον ΣΚΑΪ πως εάν το ελληνικό σκάφος δεν έκανε ελιγμούς για να αποφύγει την ακταιωρό τα πράγματι θα ήταν χειρότερα, τονίζοντας ότι χρειάζεται ψυχραιμία.

«Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται», τονίζει το ΥΠΕΞ.

Η τοποθέτηση της Αθήνας ήλθε λίγες ώρες αφότου ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντοάγάν προειδοποίησε την Ελλάδα και την Κύπρο να μην προβούν σε «καιροσκοπικές κινήσεις» στο Αιγαίο και στην αναζήτηση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, αν και στη συνέχεια χαμήλωσε τους τόνους όσον αφορά τα Ίμια.

Για επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο κάνει λόγο, σε δήλωσή του, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, χαρακτηρίζοντας επίσης «απαράδεκτες» τις απειλές που εκστόμισε ο τούρκος πρόεδρος.

Σημείωσε πως τα τεκταινόμενα στην περιοχή των Ιμίων, σε ελληνικά χωρικά ύδατα, αποτελεί νέο κρίκο στην αλυσίδα προκλήσεων που ακολούθησαν την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στη χώρα μας τον Δεκέμβριο.

Κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα τους εταίρους και συμμάχους της Ελλάδας για τους κινδύνους που γεννά η «αποθράσυνση» της Άγκυρας, ξεκαθαρίζοντας σε όλους ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο Πέλαγος.
Πηγή: skai.gr