ΥΠΕΞ: Η Τουρκία παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα στην κυπριακή ΑΟΖ

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η ένταση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, όπου τουρκικά πολεμικά πλοία εμποδίζουν σκάφος με γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ENI να διεξάγει έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Στην πρώτη τοποθέτησή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας κατηγόρησε την Τουρκία για αμφισβήτηση της διεθνούς νομιμότητας και για κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, καλώντας την Άγκυρα να μην προβεί σε «περαιτέρω έκνομες ενέργειες».

Η ελληνική διπλωματία άφησε αιχμές για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, σημειώνοντας πως η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας «δεν συνάδει με τη συμπεριφορά ενός υποψηφίου κράτους για ένταξη στην ΕΕ».

Το ΥΠΕΞ τόνισε ότι ανάλογες συμπεριφορές της Άγκυρας «είναι ενδεικτικές ορισμένων προθέσεων της Τουρκίας ως προς το Κυπριακό». Αντίθετα χαιρέτισε την αντίδραση της Λευκωσίας, η οποία έχει μεν διαμηνύσει πως θα προασπίσει τα δικαιώματά της αλλά έχει αποφύγει τη ρητορική κλιμάκωσης της έντασης.

Η τοποθέτηση της Αθήνας έρχεται μία ημέρα
αφότου το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τη Λευκωσία ότι προσπαθεί να αξιοποιήσει «μονομερώς» τους ενεργειακούς πόρους ερήμην των δικαιωμάτων των τουρκοκύπριων, και απέδωσε το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό σε αυτή την «συμπεριφορά» της κυπριακής κυβέρνησης.

Στη χθεσινή ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ δεν έκανε καμία αναφορά στο πλοίο της ENI. Επαναλάμβανε όμως την πάγια προειδοποίησή της ότι η Άγκυρα θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στη «δική της υφαλοκρηπίδα» και θα υποστηρίξει την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Τα επόμενα βήματα

Το ερευνητικό πλοίο της ENI, το «Saipem 12000», παραμένει στην κυπριακή ΑΟΖ, κοντά στο τεμάχιο 3, και αναμένει νεότερες εντολές από την ιταλική εταιρεία.

Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης ανώτερα στελέχη της επιχείρησης θα επισκεφτούν σήμερα Δευτέρα τη Λευκωσία για επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση. Την Κυριακή αντιπροσωπεία της ιταλικής εταιρείας είχε συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο».

Εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε χθες στο πρακτορείο Reuters πως η Ρώμη παρακολουθεί το περιστατικό «στο υψηλότερο επίπεδο» μέσω των διπλωματών της σε Λευκωσία και Άγκυρα και επιδιώκει διπλωματική επίλυση του ζητήματος.

Σημειώνεται πως οι τουρκικές ενέργειες ήλθαν λίγες ημέρες αφότου η ENI ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε κοίτασμα φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Δικαιώματα αξιοποίησης στην εν λόγω περιοχή έχει και η γαλλική ενεργειακή Total.
Πηγή: skai.gr