Πρόεδρος ΣτΕ προς δικαστές: Συνεχίζουμε το έργο μας αγνοώντας τις προσβολές

Αιχμές προς πάσα κατεύθυνση για την κριτική που δέχονται οι δικαστές όταν οι αποφάσεις τους δεν είναι αρεστές άφησαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου και η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Αγγελική Λαϊνιώτη, κατά τη σημερινή γενική συνέλευση των Μελών της Ένωσης.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ υποστήριξε ότι ο πνευματικός και ηθικός πολιτισμός των δικαστικών διασύρεται «πολλές φορές απερισκέπτως ή κακοβούλως», προσθέτοντας πως η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι «θεμελιώδης πυρήνας του κράτους δικαίου».

Ο κ. Σακελλαρίου προέτρεψε τους δικαστές να απαντούν στις επικρίσεις με την ποιότητα της δουλειάς τους και να αγνοούν τις όποιες προκλήσεις. «Η Δικαιοσύνη απαντά στις ακρότητες μόνο δια της αψόγου επιτελέσεως από τους λειτουργούς της των υπηρεσιακών τους καθηκόντων», είπε.

Κάλεσε τους δικαστές να συνεχίσουν απερίσπαστοι, «αγνοώντας τις επιθέσεις, τις προσβολές και τους πάσης φύσεως επηρεασμούς, να επιτελούν με νηφαλιότητα, σύνεση και αποφασιστικότητας το υπηρεσιακό τους καθήκον, εντείνοντας συνεχώς τις προσπάθειες τους για μια ταχύτερη και πιο ποιοτική απονομή της Δικαιοσύνης είναι το τελευταίο καταφύγιο για τον αδικούμενο πολίτη».

Η κ. Λαϊνιώτη από την πλευρά της ανέφερε ότι «πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η εκ μέρους πολιτειακών παραγόντων διάβρωση του κύρους της Δικαιοσύνης πλήττει την ίδια τη Δημοκρατία και την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος», ενώ έκανε ειδική αναφορά στις μείωση των εκκρεμών υποθέσεων στη Διοικητική Δικαιοσύνη.

Αναφορικά με το «bullying» που δέχεται η Δικαιοσύνη η πρόεδρος της Ένωσης σημείωσε ότι η Πολιτεία πρέπει να προστατεύει τους δικαστικούς λειτουργούς από τις κάθε είδους επιθέσεις όταν μία απόφαση δεν είναι αρεστή σε διάφορους κύκλους και ομάδες.

Επισήμανε όμως ότι και η ίδια η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να αφήνει αιχμές για τη Δικαιοσύνη ώστε να μην καλλιεργείται η καχυποψία περί ιδιοτελούς ή μεροληπτικής αντίληψης του δικαίου εκ μέρους αυτών που δικαιοδότησαν.

«Ασφαλώς και η κριτική είναι επιθυμητή, κυρίως μάλιστα η αυτοκριτική, γιατί είναι αναγκαία για τη βελτίωση όλων μας. Αλλά, αυτή δεν πρέπει να εκτρέπεται σε επίθεση, διαστρέβλωση ή ακόμη και σε γελοιοποίηση», είπε.

Κάλεσε δε το κράτος να παράσχει τις απαιτούμενες υλικοτεχικές υποδομές και το προσωπικό στη Δικαιοσύνη ώστε να αυτή να φέρει σε πέρας το έργο της.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr