Αποζημιώσεις για ζημιές από πρόσφυγες στη Χίο προανήγγειλε ο Μουζάλας

Κατάθεση σχετικής τροπολογίας τις προσεχείς ημέρες για κατοίκους κι επαγγελματίες Σούδας και Χαλκιών, προανήγγειλε από τη Βουλή ο Γιάννης Μουζάλας.

Τροπολογία για αποζημιώσεις σε κατοίκους κι επαγγελματίες της Σούδας και των Χαλκιών Χίου, που υπέστησαν ζημιές από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στο νησί, προανήγγειλε ο Γιάννης Μουζάλας από τη Βουλή.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, η εν λόγω τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες σε νομοσχέδιο που εισάγεται προς συζήτηση την επόμενη εβδομάδα και θα έχει ως πρότυπο ανάλογη ρύθμιση που είχε ψηφιστεί για τη Μόρια της Λέσβου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η τροπολογία θα προβλέπει τη χορήγηση ενός εφάπαξ ποσού προς το Δήμου της Χίου, ο οποίος θα αναλάβει μετέπειτα τη χορήγηση των ποσών στους δικαιούχους βάση της καταγραφής που έχει ήδη γίνει και θα αφορά αποζημιώσεις φυσικών και νομικών προσώπων για φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, καθώς και εξοπλισμό και πάγιες εγκαταστάσεις ιδιοκτησιών.

Άλλωστε κι ο ίδιος ο κος Μουζάλας ξεκαθάρισε στον ερωτώντα βουλευτή της ΝΔ, Νότη Μηταράκη, ότι δεν είναι δυνατή η αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη και κλοπές που δεν δηλώθηκαν όταν έγιναν στην αστυνομία.

«Συμμεριζόμαστε τις δυσκολίες των κατοίκων και θα έχουν όλη τη βοήθεια που μπορούμε στα υφιστάμενα πλαίσια», σημείωση ο κος Μουζάλας, διαβεβαιώνοντας για την κατάθεση της τροπολογίας.

Ο ίδιος επιχειρώντας να αποκρούσει τα πυρά των βουλευτών της ΝΔ για ανικανότητα στη διαχείριση του προσφυγικού και την αποσυμφόρηση των νησιών, υποστήριξε ότι γίνεται ένα «συσσίφιο» έργο με επιτυχία παρά τα λάθη και τις παραλείψεις όπως παραδέχτηκε.

Ως προς την κατάσταση που επικρατεί, δε, στα νησιά του Αιγαίου, ο υπουργός έκανε λόγο για «δύσκολη κατάσταση», την οποία απέδωσε στις ροές αφού όπως ισχυρίστηκε μεταφέρθηκαν 31.000 άτομα και ήρθαν 32.000.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά