Κλείσιμο

Τρίτο πρόσωπο «βαρέων βαρών» στις διαπραγματεύσεις με Αθήνα θέλει ο Ζάεφ

Έναν πολιτικό ή διπλωμάτη διεθνούς κύρους, με ειδικό βάρος, επιθυμεί η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό βρεθούν σε προχωρημένο σημείο και χρειαστεί να «ξεμπλοκάρουν». Όπως αποσαφηνίζουν τα ΜΜΕ της γείτονος, Αθήνα και Σκόπια δεν έχουν μπει σε… ονοματολογία για τον άνθρωπο που θα κληθεί να ξεμπλοκάρει το «ονοματολογικό».

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα σκοπιανά ΜΜΕ, «η ‘’μακεδονική πλευρά’’ δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές Αδαμάντιος Βασιλάκης και Βάσκο Ναουμόφσκι δεν θα συμμετέχουν πλέον στις συνομιλίες για το όνομα, ενώ τη θέση του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς θα πάρουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ. Ωστόσο, τώρα, πηγές από την (σκοπιανή) κυβέρνηση λένε ότι εξετάζεται, αν παραστεί ανάγκη, να συμπεριλάβουν κάποιο άτομο, όπως λένε "βαρέων βαρών", για να διευκολύνει τη διαδικασία (διαπραγμάτευσης) κοντά στην ολοκλήρωσή της».

Πηγές της σκοπιανής κυβέρνησης διευκρίνιζαν ότι αυτό θα συμβεί μόνο «εάν η σύγκλιση των δύο πλευρών φτάσει σε προχωρημένο σημείο» και εάν η διαδικασία «φρενάρει» λόγω ορισμένων λεπτομερειών που θα πρέπει να ξεπεραστούν με κάθε κόστος, προκειμένου να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία.

Οι κυβερνητικές πηγές της ΠΓΔΜ αποσαφήνιζαν ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν συζητήσει πιθανά ονόματα ξένων διπλωματών και εν γένει πολιτικών, αλλά ότι, καθώς συνεχίζεται η διαδικασία, όλο και περισσότεροι άνθρωποι «με ονόματα και επώνυμα» και ιδρύματα αντιπροτείνονται για «να βοηθήσουν τη εξομάλυνση της διαδικασίας».

Τα σκοπιανά ΜΜΕ σχολιάζουν ότι «από τότε που η χώρα ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Γιουγκοσλαβία, εξέχουσες προσωπικότητες συνετέλεσαν για να ξεπεραστούν κρίσεις όπως ο Σάιρους Βανς, ο Τζόρτζ Ρόμπερτσον, ο Ρίτσαρντ Χόλμπουρκ και ο Λόρενς Ιγκλμπέργκερ». (τον οποίο στα Σκόπια αποκαλούν ακόμα «Λόρενς της Μακεδονίας» για τη μεροληπτική στάση του υπέρ της ΠΓΔΜ)

Στο μεταξύ, με τον ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ θα συναντηθεί την προσεχή εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σύμφωνα με το Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (IBNA), με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται εντατικά παρά τις αντιδράσεις και στις δύο χώρες.
Πηγή: skai.gr - Στέλιος Κάνδιας