Και επίσημα τέλος ο ΟΓΑ - Μετασχηματίζεται σε ΟΠΕΚΑ

Σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε εχθές στη Βουλή προβλέπεται η μετεξέλιξη του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σημειώνεται πως ένα τμήμα του ΟΓΑ και συγκεκριμένα το ασφαλιστικό έχει ήδη υπαχθεί στον ΕΦΚΑ σύμφωνα με τον νόμο 4387 του 2016. Υπογραμμίζεται επίσης πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μετασχηματισμού του ΟΓΑ αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση.

Ο νέος οργανισμός πλέον θα έχει ως βασικό αντικείμενο την παροχή των:

1. Επίδομα Παιδιού
2. Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)
3. Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ανασφάλιστους υπερήλικες, τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου τους.
4. Τις παροχές και υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας.
5. Επιδόματα σε άτομα με αναπηρία.
6. Προνοιακές παροχές, οικονομικές και εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την οικονομική στήριξη ειδικών και ευπαθών ομάδων.

Στον νέο Οργανισμό θα απασχολούνται 275 εργαζόμενοι ενώ υπάρχουν 9 Κεντρικές Διευθύνσεις και 9 Περιφερειακές Διευθύνσεις στις έδρες των αντίστοιχων Περιφερειών. Πηγές του Υπουργείου αναφέρουν πως οι 275 εργαζόμενοι δεν είναι νέες προσλήψεις αλλά είναι υπάλληλοι του πρώην (πλέον) ΟΓΑ οι οποίοι και μετατίθενται στο νέο Οργανισμό.

Ο νέος Οργανισμός θα προχωρά και σε ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων και δειγματοληπτικούς ελέγχους προκειμένου να αποδίδονται τα επιδόματα στους πραγματικούς δικαιούχους.
Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης