Συνεχίζονται οι διαρροές εν μέσω αντιδράσεων για το θέμα της Novartis

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και κατηγορίες για κυβερνητικές παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης παραδίδεται το μεσημέρι στη Βουλή η δικογραφία για την υπόθεση Novartis.

Σήμερα και για δεύτερη ημέρα συνεχίζονται οι διαρροές, παρότι δεν έχουν ενημερωθεί τα 10 πολιτικά πρόσωπα που κατονομάζονται στο διαβιβαστικό, ούτε έχει δοθεί η δικογραφία που εστάλη στη Βουλή στα μέλη του κοινοβουλίου όπως επιβάλλει ο νόμος.

Σύμφωνα με τις διαρροές αυτές, βασικό στοιχείο της δικογραφίας είναι οι καταθέσεις τριών προστατευομένων μαρτύρων που θεωρούνται αξιόπιστες από τις εισαγγελικές αρχές, καθώς φέρεται να έχουν προσκομίσει στοιχεία που δείχνουν ότι έχουν γνώση και ότι είναι κοντά στα επίδικα γεγονότα, όπως διευκρίνιζε εισαγγελική πηγή.

Συνολικά, οι καταθέσεις της δικογραφίας είναι περίπου είκοσι και σύμφωνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες ένα μεγάλο ποσό, φέρεται να διακινήθηκε πριν από το 2010 σε τρία πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση των εμβολίων.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις, συνολικά στο κουβάρι με τις μίζες εμπλέκονται 30 πρόσωπα, τα οποία εκτός των πολιτικών είναι πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην μέλη επιτροπών τιμών φαρμάκων και σύμβουλοι η συνεργάτες υπουργών.

Η συνολική ζημιά του δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές των φαρμακευτικών εταιριών εν γένει υπολογίζεται σε 23 δισ. ευρώ από το 2000 ως το 2015 ενώ από την Novartis, η ζημιά την ίδια περίοδο φθάνει τα 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 15.00 θα ανοίξει εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής για να ανακοινωθεί επισήμως η δικογραφία για την υπόθεση Novartis και να τρέξουν οι περαιτέρω διαδικασίες.

Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου