«Όχι» στην έκδοση του πρώτου από τους εννέα Τούρκους κουρδικής καταγωγής

Απορρίφθηκε από το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών το τουρκικό αίτημα για έκδοση του πρώτου εκ των εννέα Τούρκων κουρδικής καταγωγής οι οποίοι είχαν συλληφθεί για τρομοκρατία στην Καλλιθέα και στον Νέο Κόσμο, λίγο πριν από την επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ερντογάν στην χώρα μας.

Η εισαγγελέας Ευσταθία Καπαγιάννη τόνισε ότι έχει ήδη αναγνωριστεί στο πρόσωπο του εκζητούμενου Μεχμέτ Ντογκάν η ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα από την Γαλλία.

«Προέκυψε από την προσκομιζόμενη απόφαση και τα ταξιδιωτικά του έγγραφα ότι στο πρόσωπό του υπάρχει το καθεστώς της συνθήκης της Γενεύης του 1951, καθώς ήδη η Γαλλία τον έχει ήδη αναγνωρίσει ως πρόσφυγα», είπε η λειτουργός.

Τόνισε πως η συνθήκη υπερισχύει τόσο του ελληνικού Συντάγματος όσο και των υποχρεώσεων της Ελλάδας για έκδοση. «Συνεπώς δεν επιτρέπεται η επαναπροώθηση στην Τουρκία για την οποία έχει ήδη κριθεί ότι κινδυνεύει η ζωή του και θα υποστεί βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση», είπε η κ. Καπαγιάννη.

Προσέθεσε ότι στην ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι οι διώξεις που υπέστη στη χώρα του πιθανολογείται πως έγιναν για τα πολιτικά και φυλετικά του φρονήματα. «Αν εκδοθεί υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική του ακεραιότητα και τη ζωή του».

Την ερχόμενη Τρίτη θα συζητηθεί το αίτημα έκδοσης για τον δεύτερο από τους εννέα, ενώπιον του συμβουλίου εφετών.
Πηγή: skai.gr - Δημήτρης Δαμιανός