Με την ευχή της εκκλησίας το συλλαλητήριο της Κυριακής

Επίσημο «παρών» θα δώσει η Εκκλησία της Ελλάδος στο συλλαλητήριο της Κυριακής θέλοντας να διατρανώσει τη διαχρονική της θέση περί της μη αποδοχής του όρου «Μακεδονία».

Υπέρ του συλλαλητηρίου της Αθήνας τοποθετήθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παρά την αρχική του αντίθεση (στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης) όπου είχε δηλώσει ότι «η Εκκλησία δεν είναι υπέρ τέτοιων κινητοποιήσεων».

Στο συλλαλητήριο της Αθήνας η εκκλησία θα συμμετάσχει με επίσημη εκπροσώπηση. Τρεις μητροπολίτες θα βρεθούν στην εξέδρα των διοργανωτών ως εκπρόσωποι της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για να αναγνώσουν την απόφασή της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν άλλοι που θα παραβρεθούν.

Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο επισκέφθηκαν χθες οι επίσημοι διοργανωτές, όπως ορίζονται από τον Δήμο Αθηναίων, του συλλαλητηρίου της 4ης Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, οι διοργανωτές είναι η κ. Νίνα Γκατζούλη, συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, ο κ. Παναγιώτης Μπαλτατζής, γ.γ. του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, και ο κ. Μιχάλης Πατσίκας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του συλλαλητηρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου.

Ο κ. Ιερώνυμος τους επισήμανε τη διαχρονική θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος περί της μη αποδοχής του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού του ονόματος του κράτους των Σκοπίων και τους ανέλυσε τη σημαντική εκκλησιαστική παράμετρο του ζητήματος. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «ο Αρχιεπίσκοπος υπενθύμισε στους διοργανωτές το τελευταίο ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με το οποίο η Εκκλησία της Ελλάδος, πρωτοπόρος διαχρονικά στους αγώνες του έθνους, θεωρεί ότι κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας μας είναι επαινετή, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και πηγαία, και πάντα στο πνεύμα μιας νόμιμης και δημοκρατικής εκδήλωσης. Υπογράμμισε δε ότι στο πλαίσιο της ελευθερίας εκφράσεων των κληρικών και λαϊκών μελών της, η Εκκλησία σέβεται το δικαίωμα αυτών να πράττουν κατά συνείδηση, με σύνεση και υπευθυνότητα».

Ο Αρχιεπίσκοπος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι με την τήρηση των προϋποθέσεων για τον ειρηνικό και χωρίς πολιτικούς και κομματικούς χρωματισμούς χαρακτήρα του συλλαλητηρίου, η Εκκλησία θα συμμετάσχει σε αυτό, διά του αντιπροέδρου της ΔΙΣ, μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου, ο οποίος και θα αναγνώσει το σχετικό ανακοινωθέν της ΔΙΣ, πλαισιουμένου από τους μητροπολίτες Δράμας Παύλο και Χίου Μάρκο. Ο μητροπολίτης Δράμας φέρεται να επελέγη ως «εκπρόσωπος» των πιστών της Βορείου Ελλάδος και ο Χίου επειδή προέρχεται από ακριτική περιοχή.

Τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο της προσεχούς Κυριακής γνωστοποίησε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, ο οποίος φέρει ιδιαίτερο βάρος στις ενδοεκκλησιαστικές ισορροπίες. Με ανακοίνωσή του εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο και παραινεί τους πιστούς να πράξουν το ίδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ήδη αρκετοί Μητροπολίτες της Αττικής αλλά και κοντινών περιοχών έχουν αρχίσει την προετοιμασία ώστε πιστοί από τη Μητρόπολή τους να βρεθούν στο Σύνταγμα το μεσημέρι της Κυριακής.

Ενδεικτικά αναμένεται να παραβρεθούν από την Αττική οι Μητροπολίτες Γλυφάδας, Καισαριανής, Πειραιώς, όπως επίσης οι Μητροπολίτες Κορινθίας και Αιγίου. Πολλοί Μητροπολίτες μεταξύ αυτών που θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο και δεν βρίσκονται στην Αττική θα «βάλουν» δωρεάν λεωφορεία για όποιον ενδιαφέρεται να έρθει στην Αθήνα. Αυτό έχει ήδη ανακοινώσει η Μητρόπολη Κατερίνης.

Την Εκκλησία θα εκπροσωπήσουν επισήμως τριμελής επιτροπή Μητροπολιτών αποτελούμενη από τους Μητροπολίτες, Σύρου, Δράμας και Χίου.

Ο Μητροπολίτης Σύρου θα αναγνώσει την τελευταία απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου όπου εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους δεν δέχεται τη χρήση του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγων του από το γειτονικό κράτος.


Πηγή: skai.gr