Σκληρή αντεπίθεση Κοτζιά για τις κατηγορίες περί μυστικής διπλωματίας

Στην αντεπίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας για τα όσα του αποδίδει περί «μυστικής διπλωματίας» πέρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, διαψεύδοντας παράλληλα εκ νέου ότι Ελλάδα και Αλβανία έχουν συζητήσει «τσάμικο».

Απαντώντας σε ερώτηση του τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κουμουτσάκου στη Βουλή, ο κ. Κοτζιάς επαναβεβαίωσε ότι «τσάμικο» δεν υφίσταται ούτε έχει τεθεί στις διαβουλεύσεις με τα Τίρανα.

Ο ΥΠΕΞ χαιρέτισε τις πρόσφατες ενέργειες της Αλβανίας για υλοποίηση της συμφωνίας για ταφή των ελλήνων πεσόντων στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940-41, κάνοντας λόγο για «θεαματική βελτίωση του κλίματος στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις».

Ο κ. Κοτζιάς απέρριψε στις κατηγορίες της ΝΔ για «μυστική διπλωματία», λέγοντας ότι εκ των πραγμάτων το περιεχόμενο θεσμικών επαφών «δεν μπορεί να ανακοινωθεί έως ότου υπάρξει ένα πρώτο ουσιαστικό αποτέλεσμα».

Άφησε μάλιστα αιχμές για τους χειρισμούς παλαιότερων κυβερνήσεων της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι σήμερα δεν υπάρχουν «‘μυστικοί απεσταλμένοι’ όπως το πρώην στέλεχος της ΕΥΠ και μετέπειτα σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Νίκος Γρυλλάκης και ο εξωθεσμικός παράγοντας Άλεξ Ρόντος».

«Ενημερώθηκε ποτέ ο ελληνικός λαός για το τι έκαναν αυτοί οι δύο, τι επαφές είχαν, ποια ήταν τα «αποτελέσματα» τους και τι ρόλο έπαιξαν στην υπόθεση των Σκοπίων; Πότε θα απολογηθούν επιτέλους τα δύο κόμματα γι’ αυτό;» διερωτάται ο κ. Κοτζιάς, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι αυτή είναι που επιδόθηκε ως κυβέρνηση σε μυστική διπλωματία.
Πηγή: skai.gr