Αναστασιάδης για ΠΓΔΜ: Το όνομα δεν έχει σημασία, αλλά τα εθνικά συμφέροντα

«Το όνομα (των Σκοπίων) δεν έχει σημασία... Δεν θα είχα αντίρρηση, αν ήθελαν να λέγονται και Βόρεια Ελλάδα, αρκεί να διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα και να εξευρεθεί ο τρόπος να ξεπεραστούν οι πρόνοιες του Συντάγματος των Σκοπίων, που μιλούν για αλυτρωτισμό» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο Ράδιο Πρώτο, ο κ. Αναστασιάδης ρωτήθηκε για το θέμα και ανέφερε: «Είναι το όνομα, που έχει σημασία ή η ταυτότητα του καθενός;». «Διερωτώμαι», πρόσθεσε, «γιατί να γίνεται καβγάς για ένα όνομα; Είναι το όνομα που έχει σημασία; ή εθνική ταυτότητα του καθενός, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος, τη δυνατότητα και τις προοπτικές της Ελλάδας, μέσα από επενδύσεις να ασκεί επιρροή και να ελέγχει ένα λιλιπούτειο γειτονικό κράτος». Ο πρόεδρος της Κύπρου, υπενθύμισε ότι η διέξοδος για τα Σκόπια είναι το  λιμάνι της Θεσσαλονίκης. 

Γιατί, ανέφερε , «η Ελλάδα να μην τα αξιοποιήσει όλα αυτά και να έχει ένα στενό συνεργάτη; Επειδή θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία; Μα φοβόμαστε, αν ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ή όχι Έλληνας; Δεχόμαστε να μπούμε στο διάλογο της αμφισβήτησης ενός γεγονότος;».

«Σε συνομιλία, που είχα με το Νικολά Γκρούεφσκι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μου έλεγε ότι σημαία δεν είχαν, λόγω του φανατισμού, όμως, που προκλήθηκε, απέκτησαν, εθνική ταυτότητα ή συνείδηση δεν είχαν, και απέκτησαν εξαιτίας του φανατισμού, που καλλιεργούνταν στην Ελλάδα, στη Μακεδονία».



«Αν πάψουν να έχουν τις λεγόμενες αλυτρωτικές τους ιδέες, το όνομα είναι αστείο να χωρίζει ή να δημιουργεί προβλήματα, σε κράτη με τα οποία μπορείς να πετύχεις περισσότερα προς όφελος και του ελληνικού λαού» επισήμανε ο Νίκος Αναστασιάδης. 

«Αν στη διαπραγμάτευση διαγραφούν τα άρθρα, που μπορεί να παρενοχλούν ή να αποτελούν έστω απομακρυσμένη απειλή για την Ελλάδα, το όνομα δεν έχει καμία σημασία, καθώς δεν θα χάσει ο ελληνισμός την ταυτότητά του» σημείωσε ακόμα ο κύπριος πρόεδρος.

Ο ανθυποψήφιος του κ. Αναστασιάδη, Νικόλας Παπαδόπουλος σχολίασε: «Οι δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη για το Σκοπιανό, στην ραδιοφωνική εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, είναι επιεικώς απαράδεκτες και εθνικά επικίνδυνες».

Ο κ. Αναστασιάδης, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «ακυρώνει ουσιαστικά τη διαχρονική θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων εδώ και 30 χρόνια και δυναμιτίζει προκλητικά τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και μάλιστα ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγματευτική μάχη για το συγκεκριμένο θέμα», κατέληξε.

Ο επίσης ανθυποψήφιος του κ. Αναστασιάδη, Γιώργος Λιλλήκας είπε: «Οι δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη για τη Μακεδονία είναι απαράδεκτες και θεσμικά ανεπίτρεπτες». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, «ο οποίος δεν δέχεται να έχει λόγο η Ελλάδα στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, παρά μόνο στις εξωτερικές, όχι μόνο σχολιάζει ένα θέμα που χειρίζεται η Ελληνική κυβέρνηση για την ονοματολογία, αλλά παρεμβαίνει με τρόπο αντιθεσμικό και στην ουσία των διαπραγματεύσεων προτείνοντας όνομα». «Εμείς»,πρόσθεσε, «στηρίζουμε την Ελλάδα η οποία προσπαθεί να υπερασπιστεί σθεναρά και την ιστορία και τον πολιτισμό της και δεν αποδέχεται αποδεχθεί οποιαδήποτε αλυτρωτική βλέψη από τους γείτονες της».

Πηγή: skai.gr