Εκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για το ονοματολογικό (upd)

Εκτακτη συνεδρίαση της Δωδεκαμελούς Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την προσεχή Παρασκευή αποφάσισε να συγκαλέσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, επικαλούμενος επισήμως υπηρεσιακά θέματα.

Η συνεδρίαση συγκαλείται στον απόηχο του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης, όπου μετείχαν εννέα Μητροπολίτες της Βορείου Ελλάδος, αλλά και στον απόηχο των δηλώσεων του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου ότι το θέμα πρέπει να επανεξεταστεί.

Στην προηγούμενη συνεδρίασή της, η ΔΙΣ είχε αποφασίσει ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η μη χρήση του όρου Μακεδονία ή παραγώγων του. Εντούτοις, όσον αφορά τα συλλαλητήρια ο κ. Ιερώνυμος έχει λάβει σαφή θέση κατά της διοργάνωσής τους.

Αναφερόμενος τη Δευτέρα στο συλλαλητήριο, ο κ. Ιερώνυμος παρατήρησε ότι από τους 82 συνολικά ιεράρχες που μετέχουν στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο έδωσαν το παρών μόνο 9. «Το ερώτημα είναι τι προτιμάμε; Τα εύκολα ή τα δύσκολα;» διερωτήθηκε ο κ. Ιερώνυμος λέγοντας «εγώ προτιμάω τα δύσκολα».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο τομεάρχης Υποδομών της ΝΔ Κώστας Καραμανλής σχολίασε ότι η Εκκλησία έχει καθαρή θέση για το όνομα, και ο Αρχιεπίσκοπος έχει ένα θεσμικό ρόλο. Αυτό, πρόσθεσε, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τον κρίνουμε, τον κρίνουμε όπως κρίνονται οι πάντες σε αυτή τη χώρα, από εκεί και πέρα η Εκκλησία έχει καθαρή θέση στο όνομα. 

Ο Αρχιεπίσκοπος, δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, είπε αυτό που πιστεύει, αν ήταν άστοχη ή όχι η δήλωσή του κρίνεται εκ του αποτελέσματος. «Ο κόσμος μίλησε, ο κόσμος δεν χαλιναγωγείται, βγήκαν στο δρόμο άνθρωποι της καθημερινότητας, νεολαία, υπήρξε αίσθημα πατριωτισμού όχι εθνικισμού» σημείωσε με νόημα ο Κώστας Καραμανλής. 

Πηγή: skai.gr