Κλείσιμο

Πέντε ονόματα που περιέχουν τον όρο «Μακεδονία» φέρεται να έθεσε ο Νίμιτς

Πέντε σύνθετα ονόματα με ποικίλους προσδιορισμούς που όλα περιέχουν τον όρο «Μακεδονία» φέρεται να πρότεινε ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς κατά τη συνάντηση που είχε χθες στη Νέα Υόρκη με εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της σκοπιανής ιστοσελίδας www.MKD.mk τα προτεινόμενα ονόματα είναι:
  • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  • Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
  • Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
  • Republika Makedonija (Skopje) - (Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια))

Τα προτεινόμενα ονόματα φέρεται να κατατέθηκαν στα σλαβικά αλλά με χρήση λατινικών χαρακτήρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 18:00 ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη.

Υπενθυμίζεται πως ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος έχει εμφανιστεί ανοιχτός στη χρήση του όρου «Vardarska» όμως έχει απορρίψει κατηγορηματικά τη χρήση της λέξης «Μακεδονία».

Δεν είναι γνωστά τα παράγωγά των εν λόγω ονομασιών για τους πολίτες ή τη γλώσσα της ΠΓΔΜ, αν και στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για ενδεχόμενο να υιοθετηθεί ο όρος «μακεδονική γλώσσα» ή εναλλακτικά η περιγραφή «επίσημη γλώσσα της [όνομα]»

Το δημοσίευμα έρχεται στον απόηχο της σύγχυσης που προκλήθηκε από την πλευρά της ΠΓΔΜ μετά τη χθεσινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη υπό τον κ. Νίμιτς.

Ο εκπρόσωπος της γειτονικής χώρας Βάσκο Ναουμόφσκι, που έχει διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση Γκρουέφσκι, δήλωσε σκληρά ότι οι προτάσεις Νίμιτς «απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση», προσθέτοντας ότι ουδείς δύναται να επιβάλει νέο όνομα στην ΠΓΔΜ.

Στην επίσημη ανακοίνωσή της ωστόσο η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν στήριξε τον κ. Ναουμόφσκι, αναφέροντας πως «στον ΟΗΕ δημιουργούνται οι συνθήκες για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα εμπρός».

«Η έκβαση θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές», προσέθεσαν τα Σκόπια.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ