ΓΕΕΘΑ για «θερμό επεισόδιο»: Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό

Στην υποβάθμιση του «θερμού επεισοδίου» ανοιχτά των Ιμίων προχώρησαν κύκλοι του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. «Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει παρόμοιας κλίμακας περιστατικό» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι πηγές του ΓΕΕΘΑ.

«Η επαφή της ελληνικής κανονιοφόρου με την τουρκική ακταιωρό ήταν άστοχος χειρισμός της τουρκικής πλευράς» εξηγούσαν.

Η τουρκική ακταιωρός ακούμπησε με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία στην περιοχή. Το περιστατικό σημειώθηκε στη νησίδα Πράσο, κοντά στην Καλόλιμνο.

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος σχολιάζοντας το σοβαρό περιστατικό με τουρκική ακταιωρό στα Ίμια και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Καταδικάζουμε τη σημερινή, σοβαρότατη πρόκληση από πλευράς Τουρκίας στην περιοχή των Ιμίων. Η συνεχιζόμενη παραβίαση των ελληνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων από τουρκικής πλευράς υπογραμμίζει το επικίνδυνο αναθεωρητικό πνεύμα με το οποίο αντιμετωπίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η ηγεσία της γειτονικής χώρας. Η συμπεριφορά αυτή βλάπτει τα συμφέροντα και των δύο λαών και λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για ολόκληρη την περιοχή.

Το ίδιο το επεισόδιο, όμως, ήρθε να προστεθεί στις πολυάριθμες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των εθνικών χωρικών υδάτων, στις παράτυπες και παράνομες δεσμεύσεις περιοχών από πλευράς Τουρκίας για τη διεξαγωγή ασκήσεων, καθώς και σε σειρά απαράδεκτων αναθεωρητικών δηλώσεων της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και εκπροσώπων των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης κατά το διάστημα που ακολούθησε την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας.

Η εξαιρετικά δυσάρεστη και ανησυχητική αυτή κατάσταση επιβεβαιώνει δυστυχώς την εκτίμησή ότι η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, τελικά δεν βελτίωσε αλλά τραυμάτισε περισσότερο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Καταρρίπτει δε, τις αθεμελίωτα αισιόδοξες κυβερνητικές εκτιμήσεις για την επίσκεψη αυτή.

Συμπέρασμα: Η Κυβέρνηση οφείλει να κάνει ορθή εκτίμηση των γεγονότων προκειμένου να διαμορφώσει μια αποτελεσματική πολιτική απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα».


Πηγή: skai.gr