Κατρούγκαλος: Δεν έχουμε αποδεχθεί το «Μακεδονία» - Τίποτα δεν έχει δοθεί

«Η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή. Τίποτα δεν έχει δοθεί…». Με αυτή τη φράση, διέψευσε την Τετάρτη, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, τη φημολογία περί ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ και μάλιστα με αποδοχή από την ελληνική πλευρά του όρου «Μακεδονία», κάνοντας λόγο για «διαστρέβλωση των δηλώσεων του Μάθιου Νίμιτς».

Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, επισήμανε ότι «δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται και να διαστρέφονται δηλώσεις αξιωματούχων, όπως του κ. Νίμιτς ή άλλων εκπροσώπων της άλλης πλευράς» .

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η διαπραγμάτευση παρέχει παράθυρο ευκαιρίας. Σε καμία περίπτωση δεν είναι δεδομένο το αποτέλεσμά της, και πολύ λιγότερο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα αποτέλεσμα», διαβεβαιώνοντας πως όταν υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος θα ενημερωθεί τόσο η Βουλή όσο και ο ελληνικός λαός.

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος επιχείρησε να αποκρούσει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «μυστικής διπλωματίας» από την πλευρά της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι: «οι στόχοι της διαπραγμάτευσης έχουν γίνει εντελώς ξεκάθαροι από την αρχή. Να βρεθεί μια λύση για το όνομα που δεν θα του επιτρέπει να είναι όχημα αλυτρωτισμού και να εξαλειφθούν και όλα τα στοιχεία αλυτρωτισμού από την πολιτική της γειτονικής χώρας, προς όφελος και των δύο χωρών, προς όφελος της σταθερότητας και της καλής γειτονίας στην περιοχή».

Περισσότερες από 140 χώρες ήδη αποκαλούν την ΠΓΔΜ «Δημοκρατία της Μακεδονίας», είπε πάντως στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, στον απόηχο δηλώσεων του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά - skai.gr