Τεράστια κενά στο διαγωνισμό για μονάδες της ΔΕΗ βλέπουν ελληνικοί όμιλοι

Τεράστια κενά στον διαγωνισμό για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ και λιγνιτωρυχείων διαπιστώνουν εγχώριοι ενεργειακοί ομίλου, με εκπροσώπους τους να διαμηνύουν ότι δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό αν δεν ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Η κυβέρνηση έως τώρα δεν έχει ακόμα διευκρινίσει το καθεστώς με την ενιαία άδεια που έχει η ΔΕΗ για τις μονάδες Ι και ΙΙ στη Μελίτη Φλώρινας.

Η άδεια για την κατασκευή της μονάδας Μελίτη ΙΙ συνδέεται επίσης με τα γειτονικά λιγνιτωρυχεία τα οποία βρίσκονται υπό ασαφές καθεστώς.

Ως εκ τούτου οι εγχώριες εταιρείες θεωρούν ότι θα γίνει προσπάθεια ώστε η πρώτη φάση του διαγωνισμού να βγει άκαρπη και σε δεύτερη φάση να πουληθούν «πακέτο» και υδροηλεκτρικά φράγματα της ΔΕΗ. Μία τέτοια στρατηγική θα επιτρέψει σε μεγάλους ξένους ενεργειακούς ομίλους να έχουν καλύτερη θέση σε σχέση με τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Το νομοσχέδιο για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα, ενώ ήδη το 17% της υφιστάμενης επιχείρησης μπαίνει προς πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ.
Πηγή: skai.gr - Νίκος Υποφάντης