Απαλλαγή της Διοίκησης του ΤΧΣ από την υποβολή Πόθεν Έσχες (φωτό)

Την απαλλαγή των μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, προβλέπει νομοτεχνική βελτίωση, που κατέθεσε στο άρθρο 380 του πολυνομοσχεδίου ο Υπουργός Οικονομικών, εγείροντας αν μη τι άλλο προβληματισμό.

Η αρχική διάταξη (σ.σ. παράγραφος 9 του άρθρου 380), όριζε ρητά ότι υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες έχουν όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Υπερταμείου, των οργάνων διοίκησης των θυγατρικών του εταιρειών κλπ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα μέλη της Διοίκησης του ΤΧΣ.



Η νομοτεχνική βελτίωση προβλέπει την εξαίρεση αποκλειστικά των στελεχών του ΤΧΣ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Στην παρ. 15 του άρθρου 380 η φράση “των άμεσων θυγατρικών της” αντικαθίσταται με τη φράση “των άμεσων θυγατρικών της πλην του ΤΧΣ”».

Το ζήτημα ανέδειξε λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης στην Ολομέλεια, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι την ώρα που «χτυπά» τους δικαστές για να έχουν δημόσια Πόθεν Έσχες, προωθεί ρύθμιση εξαίρεσης των μελών του ΤΧΣ. «Είναι ντροπή για το Κοινοβούλιο», κατέληξε.

Το ενδιαφέρον πλέον μετατοπίζεται στις εξηγήσεις του ίδιου του Ευκλείδη Τσακαλώτου ως προς το σκεπτικό της εν λόγω αλλαγής.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά