ΔΣΑ: Πρωτοφανής αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης για το άσυλο στους Τούρκους

Για πρωτοφανή αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης στην πάγια τακτική που ακολουθείτο ως σήμερα να σέβεται τις αποφάσεις για το άσυλο κάνει λόγο με σκληρή ανακοίνωση του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αναφερόμενος στις εξελίξεις για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.

Ο ΔΣΑ επίσης επικρίνει τις δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ο οποίος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για ύπαρξη ενδείξεων ότι οι οκτώ είχαν κάποια συμμετοχή στο πραξικόπημα στη γείτονα, σημειώνοντας ότι η εν λόγω τοποθέτηση "προκαλεί προβληματισμό" καθώς φαίνεται ότι "η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί τόσο τη θέση όλων των διεθνών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία όσο και την απόφαση του Αρείου Πάγου απόσπασμα της οποίας και παραθέτει στη συνέχεια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΔΣΑ


«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη της υπόθεσης της αίτησης παροχής διεθνούς προστασίας (αίτησης ασύλου) στους 8 Τούρκους στρατιωτικούς.

»Η Κυβέρνηση επέλεξε τον ρόλο διαδίκου στην υπόθεση, σε μια πρωτοφανή αλλαγή πλεύσης, καθώς μέχρι τώρα κατά πάγια πρακτική σεβόταν απαρέγκλιτα τις αποφάσεις των Επιτροπών Ασύλου. Προκαλεί επίσης προβληματισμό ότι κατά τη διάρκεια της εκκρεμοδικίας Υπουργοί της Κυβέρνησης ισχυρίζονται πως υπάρχουν υπόνοιες ότι πρόκειται για πραξικοπηματίες και ότι μελετάται το ενδεχόμενο εκδίκασής τους στην Ελλάδα κατ’ άρθρο 8 ΠΚ.

»Η Ελληνική Κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί τόσο τη θέση όλων των διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία, όσο και την κρίση του Αρείου Πάγου, που επ' αφορμή των αιτημάτων εκδόσεως της Τουρκικής κυβέρνησης, αποφάνθηκε ότι: “... στην Τουρκία έχουν δημιουργηθεί, για διάφορους λόγους, αντικειμενικές συνθήκες, εξαιτίας των οποίων αμφισβητείται πλέον η τήρηση στην εν λόγω χώρα της αρχής της δίκαιης δίκης, όταν, μάλιστα, κατά τρόπο προδήλως απαξιωτικό, καθαιρέθηκαν δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου της Τουρκίας και οδηγήθηκαν κατ’ ευθείαν στα κρατητήρια, γεγονός που υπονομεύει την αξιοπιστία του δικαστικού της συστήματος και θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία, καθώς και την αμεροληψία των δικαστών” (ΑΠ 136/2017).

»Τέλος, η πρόσφατη σύλληψη του ενός στρατιωτικού, και μάλιστα εντός των εγκαταστάσεων της Υπηρεσίας Ασύλου, αντίκειται στο άρθρο 46 Ν.4375/2016, καθώς δεν νοείται σύλληψη οιουδήποτε τελεί σε καθεστώς αιτούντος διεθνούς προστασίας και είναι ελεύθερος.

»Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, πιστός στις παραδόσεις και τους αγώνες του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά την υπόθεση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αίσθημα ευθύνης, και θα παρεμβαίνει στο πλαίσιο της εκ του νόμου αρμοδιότητάς του για «την υπεράσπιση των αρχών και κανόνων του κράτους δικαίου σε μια δημοκρατική κοινωνία» (άρθρο 90 του Κώδικα Δικηγόρων)».

Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου - skai.gr