Εντείνονται οι προσπάθειες για το Σκοπιανό με ραντεβού Κοτζιά - Ντιμιτρόφ

Συνάντηση με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ θα έχει αύριο Πέμπτη επί ελληνικού εδάφους ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, καθώς εντατικοποιούνται οι προσπάθειες επίλυσης του ονοματολογικού.

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ, στη συνάντηση θα τεθεί επί τάπητος και το ενδεχόμενο ενίσχυσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Αθήνα έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές πως θα συναινέσει σε επίλυση του ονοματολογικού μόνον εφόσον τα Σκόπια εγκαταλείψουν το πνεύμα αλυτρωτισμού έναντι της Ελλάδας και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που υλοποιούνται επί περίπου δύο χρόνια, θεωρούνται καλό όχημα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά τα ΜΟΕ έχουν, μεταξύ άλλων, βελτιώσει την οικονομική και ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και έχουν μειώσει τις εκφάνσεις αλυτρωτισμού σε σχολικά βιβλία πολλών τάξεων.

Χθες Δευτέρα ο κ. Κοτζιάς υποδέχτηκε τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Μπουγιάρ Οσμάνι, ενώ έγινε επίσης γνωστό πως Αθήνα και Σκόπια επισπεύδουν τις επαφές τους στη Νέα Υόρκη υπό τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς.

Οι διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη θα αρχίσουν στις 17  Ιανουαρίου, δύο ημέρες νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Κοτζιά ο κ. Οσμάνι δήλωσε πως έχει το βλέμμα στραμμένο στον κ. Νίμιτς και στην πρόταση που θα κάνει, ενώ επισήμανε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ