Τις 22.000 θα φτάσουν εν τέλει οι μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα

Συνολικά 22.007 πρόσφυγες θα έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ολοκλήρωση του προγράμματος διαμοιρασμού που αποφάσισε το 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν σήμερα η ελληνική Υπηρεσία Ασύλου και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο αριθμός είναι σαφώς μικρότερος από το στόχο των 160.000 μετεγκαταστάσεων από Ελλάδα και Ιταλία που είχε θέσει αρχικά η Κομισιόν. Οι Βρυξέλλες έχουν ωστόσο διαμηνύσει ότι το πλαφόν του προγράμματος άλλαξε ριζικά μετά τη συμφωνία με την Τουρκία για την αναστολή των ροών προς τα ελληνικά νησιά.

Συνολικά έγιναν δεκτά τα αιτήματα του 93% των αιτούντων που πληρούσαν τις προϋποθέσεις για μετεγκατάσταση. Δεν δίνεται εξήγηση γιατί απορρίφθηκε το υπόλοιπο 7%. Σχεδόν οκτώ στους δέκα πρόσφυγες που μετακινήθηκαν από την Ελλάδα προέρχονταν από την εμπόλεμη Συρία.

Σχεδόν το 45% των μετεγκαταστάσεων έγινε προς τη Γερμανία και τη Γαλλία. Η Γερμανία υποδέχτηκε 5.376 πρόσφυγες ενώ η Γαλλία έλαβε 4.399. Η Φινλανδία υποδέχτηκε το μεγαλύτερο αριθμό ασυνόδευτων ανήλικων, ενώ η Ολλανδία δέχτηκε 81.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν δέχτηκαν ούτε έναν πρόσφυγα από την Ελλάδα, παρά τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις που προβλέπει το σχέδιο της Κομισιόν.

Η Σλοβακία και η Τσεχία, σύμμαχοι της Ουγγαρίας και της Πολωνίας στο ανατολικοευρωπαϊκού μπλοκ του Βίζεγκραντ, δέχτηκαν αθροιστικά μόλις 28 άτομα, σαφώς κάτω από τις προβλεπόμενες ποσοστώσεις.

Οι χώρες που κάλυψαν πλήρως τις ποσοστώσεις τους ήταν η Μάλτα, η Λετονία, η Φινλανδία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ελβετία.

Τα μεσάνυχτα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας θα φιλοξενηθεί στις «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ.
Πηγή: skai.gr