Δεκαέξι σάιτ που διακινούσαν επικίνδυνα φάρμακα εντόπισε η Αστυνομία

Δεκαέξι ιστοσελίδες με διεθνή παρουσία που διακινούσαν ύποπτα φαρμακευτικά σκευάσματα εντόπισε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο της πολυεθνικής επιχείρησης «Pangea X» στην οποία συμμετέχουν υπηρεσίες από 123 χώρες.

Η Αστυνομία ενημέρωσε τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος έκρινε ότι τα προς πώληση φάρμακα αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς ήταν εν δυνάμει ψευδεπίγραφα, άγνωστης προέλευσης και αμφίβολης ποιότητας.

Οι ιστοσελίδες λειτουργούσαν με πάροχο που έχει έδρα την Ελλάδα και από την έρευνα ταυτοποιήθηκαν τρεις αλλοδαποί, ένας Βρετανός, ένας Πολωνός κι ένας Ουκρανός, που εμπλέκονταν στη διαχείρισή τους.

Δεν πρόκειται για την πρώτη υπόθεση που αποκαλύπτεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της «Pangea X». Τον περασμένο Οκτώβριο συνελήφθη ένα άτομο ελληνικής υπηκοότητας, το οποίο, μέσω προσωπικής ιστοσελίδας και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πουλούσε πλήθος παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων στην ελληνική επικράτεια.

Σε παγκόσμιο επίπεδο στο πλαίσιο του «Pangea X» έχουν συλληφθεί 400 άτομα και έχουν κατασχεθεί περισσότερα από 25 εκατομμύρια παράνομα σκευάσματα, αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

Έχουν επίσης κλείσει 3.584 ιστοσελίδες που διακινούσαν φαρμακευτικά προϊόντα και έχουν απενεργοποιηθεί περισσότερες από 3.000 σχετικές online διαφημίσεις.
Πηγή: skai.gr