Κλείσιμο

Αυτεπάγγελτα θα ελεγχθεί η νομιμότητα της σύλληψης του Τούρκου αξιωματικού

Η νομιμότητα της σύλληψης του Τούρκου αξιωματικού που πραγματοποιήθηκε χθες από το τμήμα Αλλοδαπών στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας για την παροχή ασύλου θα κριθεί αυτεπάγγελτα από το Διοικητικό Πρωτοδικείο εντός των επόμενων ημερών.

Πιθανότατα η εξέταση των προϋποθέσεων νομιμότητας η μη της σύλληψης να γίνει και αύριο καθώς η νομοθεσία που ισχύει επιβάλλει τον δικαστικό έλεγχο των κρατήσεων ατόμων που βρίσκονται σε διαδικασία ασύλου και μάλιστα άμεσα.

Στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης εξέτασης για το αν νόμιμα η μη συνελήφθη ο Τούρκος αξιωματικός οι συνήγοροί του μπορούν να προβάλουν τα επιχειρήματά τους, ενώ διογκώνονται οι αντιδράσεις νομικών -και όχι μόνον- οι οποίοι θεωρούν την σύλληψη και κράτηση του Τούρκου αξιωματικού ως εντελώς παράνομη.

Ενδεικτικές ήταν οι τοποθετήσεις περί παράνομης σύλληψης και κράτησης του Τούρκου αξιωματικού που διατυπώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, όπου οι δικηγόροι του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγές Βασίλης Παπαδόπουλος και Ελένη Κουτσουράκη επέμειναν ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νομιμότητας για τη σύλληψη που πραγματοποιήθηκε χθες λίγες μόλις ώρες μετά την προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε από διοικητική δικαστή με την οποία πάγωσε προσωρινά η διαδικασία παροχής ασύλου για τον Τούρκο αξιωματικό.

Ανάλογες τοποθετήσεις είχαν τόσο ο Πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός όσο και ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Παξινός αλλά και ο τέως γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Γιάννης Ιωαννίδης, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και εκπρόσωπος του ΔΣΑ στο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) Παναγιώτης Περάκης, καθώς και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Βερβέσος αντιτάχθηκε σε κάθε μορφή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε αποτελούν τους πυλώνες της Δημοκρατίας, ενώ δεσμεύτηκε ότι ο ΔΣΑ θα είναι αρωγός σε ότι κριθεί αναγκαίο.

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Παξινός ο οποίος τόνισε ότι οι πολιτικοί χρησιμοποιούν τη Δικαιοσύνη και μια μεγάλη μερίδα των δικαστών υποκύπτει στις πιέσεις των πολιτικών.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης ανέφερε ότι κακώς η Κυβέρνηση θέτει εξαρχής το δίλημμα κράτους δικαίου ή σκοπιμότητα, ενώ τόνισε ότι δεν είναι νόμιμη η κράτηση των 8 Τούρκων αξιωματικών και δεν μπορούν να κρατηθούν άλλο πλέον.

Ο Παναγιώτης Περάκης έψεξε την Κυβέρνηση καθώς η αίτηση ακύρωσης, κ.λπ., που κατέθεσε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών δημιουργεί τεράστια προβλήματα και ειδικά όταν η Κυβέρνηση και υπουργοί αποκαλούν τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς «πραξικοπηματίες».

Τέλος, ο Απόστολός Δοξιάδης ανέφερε ότι «όλα άρχισαν από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, από την πρώτη μέρα. Ντόμινο, το ένα ψέμα και το ένα λάθος, μετά το άλλο και τελικά την πληρώνουν οκτώ άνθρωποι».
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου