TAI: Ιβάν Σαββίδης, η νέα ολιγαρχία και η αγάπη της Ρωσίας

Εκτενές αφιέρωμα στον Ιβάν Σαββίδη, με υπονοούμενα για ενδεχόμενους δεσμούς του με τα συμφέροντα του καθεστώτος Πούτιν στη Ρωσία, δημοσιεύει το αμερικανικό περιοδικό The American Interest, το οποίο ειδικεύεται σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Το δημοσίευμα, με τίτλο «Η νέα ολιγαρχία της Ελλάδας - Από τη Ρωσία με αγάπη» επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα η δραστηριότητα του κ. Σαββίδη στη Θεσσαλονίκη έχει προκαλέσει ερωτήματα όσον αφορά την προέλευση των πόρων του και τις επιδιώξεις του.

«Πώς ένας άνδρας που στα χαρτιά έχει περιουσία 760 εκατομμύρια δολάρια έχει επενδύσει σχεδόν το ήμισυ αυτού του ποσού στην Ελλάδα μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία;», ρωτά χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Το «The American Interest» σημειώνει
πως η επένδυση Σαββίδη στο στρατηγικής αξίας λιμάνι της Θεσσαλονίκης φαντάζει κίνηση που θα μπορούσε να περιορίσει την πρόσβαση του Ναυτικού του NATO στα Βαλκάνια, την περιοχή όπου εφάπτονται οι σφαίρες της Δύσης και της Ρωσίας. Αιχμές για την υπόθεση του ΟΛΘ έχει αφήσει και ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα.

Υπενθυμίζει επίσης τις μεγάλες δωρεές του κ. Σαββίδη για έργα σε μοναστήρια του Αγίου Όρους, αφήνοντας να εννοηθεί πως η αυτονομία της περιοχής θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εξυπηρετήσει αδιαφανείς συναλλαγές.

Το περιοδικό αναγνωρίζει πως οι καταγγελίες σχετικά με τον κ. Σαββίδη μπορεί να είναι άστοχες, όμως υπογραμμίζει ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση ο ρωσοπόντιος επιχειρηματίας έχει μία μεγάλη διαφορά από τους παραδοσιακούς «ολιγάρχες» της Ελλάδας: Οι υπόλοιποι μεγαλοεπιχειρηματίες είναι πάντοτε φιλοδυτικοί Ευρω-Ατλαντιστές, ενώ ο κ. Σαββίδης θυμίζει περισσότερο το γκρίζο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση.

Η διαδρομή του κ. Σαββίδη είναι «μία τυπικά σκιώδης ιστορία πλουτισμού στη μετά-Σοβιετική» περίοδο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Μία ακόμα ιδιαιτερότητα του κ. Σαββίδη είναι ότι έχει επιλέξει ανοιχτά τις πολιτικές του συμμαχίες, επιλέγοντας να υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι θα ηττηθεί στις επόμενες εκλογές.

Το περιοδικό σχολιάζει πως ο η πολιτική συμπεριφορά Σαββίδη, ειδικά οι μομφές του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα είναι μία δοκιμασία – ή και μία ευκαιρία – για τον πρόεδρο της ΝΔ να δείξει την εξουσία του σε περίπτωση που εκλεγεί στην πρωθυπουργία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τονίζει το «The American Interest», η υπόθεση Σαββίδη αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ένα πρόβλημα με τη σημερινή Ελλάδα: Ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης που θεωρητικά είχαν στόχο να εκσυγχρονίσουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας με όργανο τη λιτότητα δεν απέφεραν καρπούς αλλά άνοιξαν την πόρτα σε φιλόδοξους νέο-ολιγάρχες.

«Μπορούμε μόνο να φανταστούμε μελλοντικούς αξιωματούχους της ΕΕ να παραξενεύονται για την σάπια κατάσταση της Ελλάδας, διερωτώμενοι πώς αυτό συνέβη ξανά».
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ρωσία