Την Τρίτη αρχίζουν οι επαφές Κοτζιά με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό

Συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Μπουγιάρ Οσμάνι θα έχει την προσεχή Τρίτη, 9 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για επίλυση του ονοματολογικού.

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ, ο κ. Κοτζιάς θα παραθέσει γεύμα εργασίας στον κ. Οσμάνι, που είναι αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα. Ο σκοπιανός αξιωματούχος θα συναντηθεί επίσης με τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο.

Στον κορυφή της ατζέντας θα βρεθεί το ονοματολογικό, ενώ θα τεθούν επί τάπητος και ευρωπαϊκά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Στις 19 Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη συνάντηση του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα του ονόματος Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Μία ημέρα νωρίτερα ενδέχεται να επισκεφτεί τα Σκόπια ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, για επαφές με την πολιτική και την πολιτειακή ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Η επίλυση του ονοματολογικού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο NATO και μετέπειτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε νωρίτερα στον ιστότοπο Euractiv πως οι Βρυξέλλες ευελπιστούν οι πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει τα Σκόπια για βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα.

Αθήνα και Σκόπια έχουν εκφράσει μετρημένη αισιοδοξία για την επίλυση του ζητήματος, που ταλανίζει τις διμερείς σχέσεις επί σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Στόχος των δύο πλευρών είναι να καταλήξουν σε συμφωνία εντός του 2018. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει διαμηνύσει πως όσο περισσότερο χρονοτριβούν οι δύο πλευρές τόσο περισσότερο πλησιάζει ο εκλογικός κύκλος του 2019, που θα δυσχεράνει τις διαπραγματεύσεις.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ