Δικηγόροι Δημοσίου: Ακύρωση ασύλου για μη διατάραξη των σχέσεων με Τουρκία

Την επόμενη εβδομάδα, κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα, θα ληφθεί η προσωρινή απόφαση του Διοικητικού Εφετείου σχετικά με την αίτηση της κυβέρνησης για ακύρωση της χορήγησης άσυλου στον πρώτο από τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς.

Στη σαραντάλεπτη ακρόαση, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικηγόροι του ελληνικού Δημοσίου υποστήριξαν πως πρέπει να ανασταλεί η χορήγηση άσυλου στον τούρκο στρατιωτικό για λόγους δημοσίου συμφέροντος αφού, όπως υποστήριξαν, κινδυνεύουν να διαταραχθούν οι σχέσεις με την Τουρκία.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής σχολίασε ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής «είχε κάποιες ενστάσεις», και ζήτησε να «παγώσει» το θέμα της έκδοσης μέχρι να βγει απόφαση από το δικαστήριο. Πρόσθεσε δε ότι «και ο τούρκος αξιωματικός θα έκανε το ίδιο εάν η δευτεροβάθμια επιτροπή δεν του έδινε άσυλο».

Από τη μεριά τους, οι συνήγοροι του τούρκου αξιωματικού υποστήριξαν πως δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ότι ο άνθρωπος αυτός συμμετείχε στο πραξικόπημα, όπως έχουν αποφανθεί τα ελληνικά δικαστήρια και ο Άρειος Πάγος μέχρι στιγμής, και ότι κινδυνεύει να υποστεί βασανισμό και προσβολή της προσωπικότητάς του.

Η κύρια διαδικασία για την αίτηση αναστολής που έχει ζητήσει το Δημόσιο, ανεξάρτητα από την έκδοση προσωρινής διαταγής, θα εξεταστεί στις 15 Φεβρουαρίου.

Η Άγκυρα εμφανίστηκε κατ' αρχήν θετική στη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης πως οι οχτώ τούρκοι στρατιωτικοί που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 ενδέχεται να δικαστούν σε ελληνικά δικαστήρια.

Όπως τόνισε ο 
υπουργός Δικαιοσύνης την Πέμπτη, «το θέμα είναι να έχουμε μια δίκαιη δίκη, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο Ερντογάν». Σημειώνεται πάντως, πως έγκριτοι ποινικολόγοι που μίλησαν στον ΣΚΑΪ θεωρούν την εφαρμογή της πρότασης Κοντονή για δίκη των τούρκων στην Αθήνα, από πολύ δύσκολη έως έωλη νομικά. 

Κοινή δήλωση με την οποία ζητούν τη χορήγηση ασύλου στους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 υπογράφουν στο μεταξύ 66 Έλληνες των επιστημών, του πολιτισμού και της δημοσιογραφίας.
Πηγή: skai.gr - Δημήτρης Δαμιανός
TAGS: ΥΠΕΞ