Έκκληση ΟΗΕ στην Ελλάδα να μεταφέρει περισσότερους πρόσφυγες στα ηπειρωτικά

Έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να αυξήσει επειγόντως τις μεταφορές προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου στην ηπειρωτική χώρα απηύθυνε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι, επισημαίνοντας πως η κατάσταση στα νησιά επιδεινώνεται με τον χειμώνα.

«Οι συνθήκες στα ελληνικά νησιά γίνονται χειρότερες […] κάνοντας τη ζωή μίζερη για χιλιάδες» εγκλωβισμένους, έγραψε στο Twitter ο κ. Γκράντι. «Περισσότερες μεταφορές στην ενδοχώρα χρειάζονται επειγόντως».

Το μήνυμα Γκράντι έρχεται δύο εβδομάδες αφότου η Ύπατη Αρμοστεία ανέφερε ότι περίπου 10.000 αιτούντες άσυλο παραμένουν συνωστισμένοι στις δομές που διαχειρίζεται η κυβέρνηση στα νησιά, παρά το γεγονός ότι περίπου 6.000 είχαν απομακρυνθεί από τα μέσα Οκτωβρίου ώστε να περιοριστεί ο υπερσυνωστισμός.

Ο ΟΗΕ έχει επισημαίνει πως τα κέντρα υποδοχής είναι γεμάτα σκουπίδια και αυτοσχέδια καταλύματα που «προσφέρουν ελάχιστη ασφάλεια απέναντι στον χειμωνιάτικο καιρό».

Η Ύπατη Αρμοστεία έχει καλέσει την Αθήνα να συντομεύσει περαιτέρω τις διαδικασίες για τη μετακίνηση όσων πληρούν τις προϋποθέσεις και να βελτιώσει άμεσα τις συνθήκες για όσους παραμένουν.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι προσφυγικές και μεταναστευτικέ ροές παρά την επιδείνωση του καιρού.

Συνολικά 507 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου από το πρωί της πρωτοχρονιάς μέχρι το πρωί της σημερινής ημέρας. Στη Λέσβο έφτασαν 266 άτομα, στη Χίο 102 και στη Σάμο 139.
Πηγή: skai.gr