Κλείσιμο

Παράθυρο Κοντονή για δίκη των οχτώ τούρκων στρατιωτικών στην Ελλάδα

«Παράθυρο» να δικαστούν στην Ελλάδα οι οχτώ τούρκοι αξιωματικοί που εκζητούνται από την Τουρκία άνοιξε την Πέμπτη ο Σταύρος Κοντονής, δίνοντας νέα σημαντική τροπή στην υπόθεση. Όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης «το θέμα είναι να έχουμε μια δίκαιη δίκη, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο Ερντογάν».

Εγώ θεωρώ, πρόσθεσε ο κ. Κοντονής, ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί μπορούν να δικαστούν και στην Ελλάδα με βάση τις διατάξεις του ποινικού κώδικα. «Η Δικαιοσύνη θα κρίνει την προσφυγή του αρμόδιου υπουργού περί της απόφασης της αρμόδιας Επιτροπής, έχει γίνει πολλή φασαρία για το τίποτα» σημείωσε. Ο κ. Κοντονής διευκρίνισε αργότερα ότι η Ελλάδα μπορεί να δικάσει τους Τούρκους μόνο εφόσον ζητηθεί κάτι τέτοιο από την Άγκυρα. 

«Αυτή είναι η δική μου άποψη, και μελετάται από την κυβέρνηση» αποσαφήνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Για αυταρχισμό και ασέβεια στη διάκριση των εξουσιών κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times.

Το ερώτημα γιατί οι λόγοι της κυβερνητικής αίτησης ακύρωσης της χορήγησης ασύλου στον τούρκο στρατιωτικό δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί έθεσε μέσω του ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας. 

«Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η παροχή διεθνούς προστασίας στους πρόσφυγες είναι αυτονόητες και αδιαπραγμάτευτες κατακτήσεις του νομικού μας πολιτισμού» υπογραμμίζει ο νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός με αφορμή την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε η κυβέρνηση κατά της απόφασης χορήγησης ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου. Όμως, προσθέτει, το ίδιο είναι και «ο σεβασμός και η συμμόρφωση προς τις δικαστικές αποφάσεις».
Πηγή: skai.gr - Δημήτρης Δαμιανός