Κλείσιμο

Συνεργασία Κομισιόν - εταίρων για την ένταξη προσφύγων στην αγορά εργασίας

Τη συνεργασία τους για την προώθηση της ένταξης των προσφύγων στην αγορά εργασίας της ΕΕ, υπέγραψαν σήμερα στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι κοινωνικοί και οικονομικοί εταίροι της ΕΕ.

Πριν από την τελετή υπογραφής, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε τα εξής: «Καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχή ένταξη των νεοεισερχόμενων, και ιδίως των προσφύγων, είναι να συμμετέχουν όσο το δυνατόν νωρίτερα στην αγορά εργασίας.

Όλοι οι φορείς -δημόσιοι και ιδιωτικοί- πρέπει να καταβάλουν τις προσπάθειες που τους αναλογούν για την επιτυχή ένταξη των προσφύγων, και αυτός είναι ο λόγος που επιθυμούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Σήμερα δεσμευόμαστε να εργαστούμε από κοινού με τους κοινωνικούς και οικονομικούς εταίρους για να καταστήσουμε τη συνεργασία αυτή πρότυπο, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος ώστε η μετανάστευση να καταστεί πραγματική ευκαιρία για όλους, τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τις κοινωνίες μας».

Η επίτροπος Απασχόλησης, Μάριαν Τίσεν, πρόσθεσε ότι ο καλύτερος δρόμος για την κοινωνική ένταξη είναι μέσω της αγοράς εργασίας. «Σήμερα ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους κοινωνικούς και οικονομικούς εταίρους, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που προσφέρει η ένταξη των προσφύγων στην αγορά εργασίας» πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο Λούκα Βιζεντίνι, γγ της Eυρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), εξέφρασε την ελπίδα, η συνεργασία με την Επιτροπή, να δώσει ώθηση σε αποτελεσματικές δράσεις και να απελευθερώσει τις δυνατότητες για έμπρακτη στήριξη των προσφύγων και αιτούντων άσυλο.
Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι «χρειάζεται αλλαγή της πολιτικής ασύλου της ΕΕ, ώστε να μην εστιάζει αποκλειστικά στην ασφάλεια και τον έλεγχο των συνόρων, αλλά στη μεγαλύτερη αλληλεγγύη και τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Από την πλευρά του, ο Μάρκους Μπέιρερ, γενικός διευθυντής της Eυρωπαϊκής Ένωσης Βιομηχανικών και Εργοδοτικών Οργανώσεων (Business Europe), δήλωσε τα εξής: «Τα τελευταία χρόνια, πολλοί πρόσφυγες έχουν αποκτήσει το δικαίωμα διαμονής στην Ευρώπη. Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να υποστηριχθούν στις προσπάθειές τους, ώστε να καταστούν το ταχύτερο δυνατόν ενεργοί στην αγορά εργασίας. Για να μπορέσουν η Ευρώπη και τα κράτη μέλη της να ανταποκριθούν στις κοινωνικές αξίες μας, ο καλύτερος τρόπος είναι να επιτύχουν αποτελέσματα. Ο ρεαλισμός θα πρέπει να υπερισχύει κατά την προσαρμογή των νομικών πλαισίων, ούτως ώστε να ενθαρρύνονται οι εργοδότες να προσλαμβάνουν πρόσφυγες».

Τη συνεργασία, με σκοπό την ένταξη των προσφύγων στην αγορά εργασίας, υπέγραψαν, εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση Βιοτεχνιών, Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (UEAPME), το (Ευρωπαϊκό Κέντρο Εργοδοτών και Επιχειρήσεων που παρέχουν δημόσιες υπηρεσίες και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (CEEP) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων (Εurochambers).

Ανάμεσα στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι κοινωνικοί και οικονομικοί εταίροι, είναι η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την ένταξη των προσφύγων στην αγορά εργασίας, όπως για παράδειγμα η οργάνωση προγραμμάτων καθοδήγησης για την ενσωμάτωσή τους στον εργασιακό χώρο ή η διευκόλυνση του εντοπισμού, της αξιολόγησης και της τεκμηρίωσης δεξιοτήτων και επαγγελματικών προσόντων.

Έχουν επίσης δεσμευτεί, να προωθήσουν τη συνεργασία μεταξύ των μελών τους και να ενισχύσουν τη σύμπραξη με τις δημόσιες αρχές σε όλα τα κατάλληλα επίπεδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσπαθήσει, μεταξύ άλλων, να προωθήσει τις συνέργειες με τα ταμεία της ΕΕ, να διασφαλίσει συνέργειες με άλλες συναφείς πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τους σχετικούς φορείς, ομάδες, επιτροπές και δίκτυα στην ΕΕ, καθώς και με τους κοινωνικούς και οικονομικούς εταίρους, ώστε να στηρίξει την ένταξη των προσφύγων στην αγορά εργασίας.

Πηγή: skai.gr