Τμηματική οριοθέτηση της αιγιαλίτιδας ζώνης βλέπει ο Κοτζιάς

Ανοιχτό το ενδεχόμενο τμηματικής και κατά περιοχές οριοθέτησης ή επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης άφησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σε επαφές με Ιταλία, Αλβανία και Αίγυπτο για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών.

«Θα το δούμε αυτό», δήλωσε λιτά ο κ. Κοτζιάς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην ΕΡΤ, διευκρινίζοντας ότι μιλά για οριοθέτηση στα 12 ναυτικά μίλια από τις ελληνικές ακτές, δηλαδή για τη μέγιστη έκταση που προβλέπει η συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι θεωρεί λάθος τη θέση ότι οι αποφάσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών της Ελλάδας μπορεί να γίνει «μια και έξω», σημειώνοντας ότι τέτοιες «μαξιμαλιστικές» στρατηγικές δεν έχουν αποφέρει κανένα αποτέλεσμα εδώ και χρόνια.

Ο κ. Κοτζιάς δεν ανέφερε ευθέως εάν το ενδεχόμενο επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης αφορά και την Τουρκία, η οποία από το 1995 έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί αιτία πολέμου (casus belli) τυχόν επέκταση της ελληνικής ζώνης πέρα από τα έξι ναυτικά μίλια που είναι σήμερα.

Ο ΥΠΕΞ επαναβεβαίωσε πάντως την πάγια θέση της ελληνικής διπλωματίας ότι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης είναι κυρίαρχο δικαίωμα της Ελλάδας.

Συνεχίζονται τα «γυμνάσια» εθνικοφροσύνης στην Άγκυρα

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται στην Τουρκία οι εθνικιστικές τοποθετήσεις για την κυριότητα των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, στον απόηχο της επίσκεψης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα στις αρχές του μήνα.

Απαντώντας σε προκλητικές δηλώσεις της αντιπολίτευσης στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρέθεσε τις τρεις διαφορετικές λύσεις που θα υπήρχαν για την τουρκική, πλευρά, λέγοντας πως μία θα ήταν η αποστολή στρατού και κατάληψή τους.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι η Τουρκία έχει επιλέξει το δρόμο της διπλωματίας.
Πηγή: skai.gr