Κάτω από το 13% οι εγκρίσεις για το κοινωνικό μέρισμα στην παράταση

Πολύ χαμηλό παραμένει το ποσοστό των αιτήσεων για κοινωνικό μέρισμα που έχει εγκριθεί κατά την περίοδο της παράτασης, σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία.

Έως τώρα έχουν εγκριθεί 6.419 αιτήσεις, ήτοι μόλις το 12,95% όσων έχουν υποβληθεί.

Το μέσο ποσό που αντιστοιχεί στον κάθε δικαιούχο είναι 541,08 ευρώ. Tο συνολικό έξτρα κονδύλι για την περίοδο της παράτασης ανέρχεται πλέον σε 3,47 εκατομμύρια ευρώ.

Αντίθετα, οι μη εγκεκριμένες αιτήσεις ανέρχονται σε 19.144 και αγγίζουν το 39% του συνόλου για την περίοδο της παράτασης.

Η τελική εικόνα θα διαμορφωθεί όταν θα αξιολογηθούν οι μη ολοκληρωμένες αιτήσεις, οι οποίες υπερβαίνουν τις 21.200 και αντιστοιχούν σχεδόν στο 43% του συνόλου.

Αίτηση για κοινωνικό μέρισμα κατά τη διάρκεια της παράτασης μπορούν να υποβάλουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, με εξαίρεση νοικοκυριά των οποίων η αίτηση έχει ήδη εγκριθεί. Αρχικά η κυβέρνηση είχε διαμηνύσει πως η παράταση θα αφορούσε μόνο ατελείς αιτήσεις που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα αλλά αυτό άλλαξε στη συνέχεια.

Επισημαίνεται πως κατά την περίοδο της παράτασης για την υποβολή αιτήσεων έχουν υπάρξει οι εξής αλλαγές αναφορικά με τα κριτήρια:

  • Αν το αιτών πρόσωπο είναι 67 ετών και άνω, δεν γίνεται έλεγχος για την ύπαρξη ενός τουλάχιστον ασφαλίσιμου μήνα στην Κοινωνική Ασφάλιση
  • Αν το αιτών πρόσωπο είναι άτομο με αναπηρία 67% και άνω, δεν γίνεται έλεγχος για την ύπαρξη ενός τουλάχιστον ασφαλίσιμου μήνα στην Κοινωνική Ασφάλιση
  • Για τις μονογονεϊκές οικογένειες υπάρχει προσαύξηση 0,25 στην κλίμακα ισοδυναμίας του νοικοκυριού και μέχρι το μέγιστο του 3
  • Δεν θεωρείται ένδειξη πολυτελούς διαβίωσης η δήλωση ποσού έως 1.500 € για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.
Πηγή: skai.gr