Κάτω από 15% οι εγκεκριμένες αιτήσεις για κοινωνικό μέρισμα στην παράταση

Μόλις στο 14,7% ανέρχεται έως τώρα το ποσοστό των εγκεκριμένων αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα κατά την περίοδο της παράτασης που δόθηκε, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Έως τις 17:30 το απόγευμα του Σαββάτου είχαν υποβληθεί 27.138 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν γίνει δεκτές οι 3.555. Το μέσο ποσό που θα πιστωθεί στους δικαιούχους ανέρχεται σε 549 ευρώ.

Αντίθετα, πάνω από μία στις τρεις αιτήσεις δεν πέρασαν τον έλεγχο, με το ποσοστό των απορρίψεων να ανέρχεται έως τώρα στο 36,7%.

Η τελική εικόνα θα διαμορφωθεί όταν θα αξιολογηθούν οι μη ολοκληρωμένες αιτήσεις, οι οποίες υπερβαίνουν τις 9.600 και αντιστοιχούν σχεδόν στο 40% του συνόλου για την περίοδο της παράτασης.

Αίτηση για κοινωνικό μέρισμα κατά τη διάρκεια της παράτασης μπορούν να υποβάλουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, με εξαίρεση νοικοκυριά των οποίων η αίτηση έχει ήδη εγκριθεί. Αρχικά η κυβέρνηση είχε διαμηνύσει πως η παράταση θα αφορούσε μόνο ατελείς αιτήσεις που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα αλλά αυτό άλλαξε στη συνέχεια.

Επισημαίνεται πως κατά την περίοδο της παράτασης για την υποβολή αιτήσεων έχουν υπάρξει οι εξής αλλαγές αναφορικά με τα κριτήρια:

  • Αν το αιτών πρόσωπο είναι 67 ετών και άνω, δεν γίνεται έλεγχος για την ύπαρξη ενός τουλάχιστον ασφαλίσιμου μήνα στην Κοινωνική Ασφάλιση
  • Αν το αιτών πρόσωπο είναι άτομο με αναπηρία 67% και άνω, δεν γίνεται έλεγχος για την ύπαρξη ενός τουλάχιστον ασφαλίσιμου μήνα στην Κοινωνική Ασφάλιση
  • Για τις μονογονεϊκές οικογένειες υπάρχει προσαύξηση 0,25 στην κλίμακα ισοδυναμίας του νοικοκυριού και μέχρι το μέγιστο του 3
  • Δεν θεωρείται ένδειξη πολυτελούς διαβίωσης η δήλωση ποσού έως 1.500 € για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.
Πηγή: skai.gr