Δικαστικοί προς κυβέρνηση: Οι επιθέσεις στη Δικαιοσύνη χτυπούν το πολίτευμα

Μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι «η αποφυγή θεσμικών συγκρούσεων και συστηματικών επιθέσεων στους δικαστικούς λειτουργούς είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του Πολιτεύματος» έστειλε με ψήφισμά της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, μετά την ολοκλήρωση της γενικής συνέλευσής της.

Το ψήφισμα ήλθε λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος της Ένωσης Χριστόφορος Σεβαστίδης κατήγγειλε προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, προκειμένου να περιοριστεί η ανεξαρτησία τους.

Ο κ. Σεβαστίδης έκανε λόγο για «δεκάδες δηλώσεις υπουργών» της κυβέρνησης που «είτε χλεύαζαν είτε κατηγορούσαν ανοιχτά για διαπλοκή το δικαστικό σώμα», προσθέτοντας αιχμηρά ότι στελέχη της κυβέρνησης έφτασαν στο σημείο να κατηγορήσουν τους δικαστικούς πως λειτουργούν ως γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Στο ψήφισμα, η Ένωση εκφράζει
την ανησυχία της για τη «διεθνή τάση περιορισμού» της ανεξαρτησίας των δικαστών και για την de facto αμφισβήτηση της διάκρισης των εξουσιών. Καλεί την κυβέρνηση να «διαφυλάξει τις θεμελιώδεις Συνταγματικές αρχές και να ενισχύσει την δικαστική ανεξαρτησία».

Η Ένωση αναφέρεται και στο θέμα του πόθεν έσχες των δικαστικών, που είναι το νεότερο σημείο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, ζητώντας να υπάρξει νομοθέτηση που θα είναι σύμφωνη με τη σχετική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Δικαστές και εισαγγελείς ζητούν αύξηση των κρατικών κονδυλίων για τη Δικαιοσύνη και πρόσληψη δικαστικών λειτουργών, ώστε να επιταχυνθεί η αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης. Υπενθυμίζεται πως η διάρκεια των εκκρεμοδικιών καταγράφεται επί χρόνια από την Παγκόσμια Τράπεζα ως ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τις συνθήκες για το επιχειρείν.

Οι δικαστικοί επαναλαμβάνουν επίσης του αίτημά τους για αναπροσαρμογή των συντάξεών τους, αναφέροντας ότι την περίοδο των Μνημονίων έχουν υποστεί περικοπές της τάξης του 74%.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ