Σκληρή κριτική από δικαστές σε κυβερνητικούς χειρισμούς

Για προσπάθεια απαξίωσης της δικαιοσύνης και των λειτουργών της σε μία προσπάθεια ελέγχου της ανεξαρτησίας τους έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης, μιλώντας κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των δικαστικών λειτουργών στην οποία παρέστησαν εκπρόσωποι των κομμάτων και η ηγεσία της δικαιοσύνης.

Ο κ. Σεβαστίδης αναφερόμενος στους κινδύνους κατά της δικαστικής ανεξαρτησίας αναφέρθηκε σε δεκάδες δηλώσεις υπουργών με τις οποίες, όπως είπε, εξαπολύθηκε επίθεση κατά της δικαιοσύνης για συγκεκριμένες αποφάσεις.

«Δεν υπάρχει, ανέφερε ο κ. Σεβαστίδης, αντίστοιχο παράδειγμα που μπορώ να δώσω σε διεθνές επίπεδο με όσα συνέβησαν αυτή τη χρονιά στη χώρα μας με αποκορύφωμα βέβαια την κρίση του καλοκαιριού. Είχαμε δεκάδες δηλώσεις Υπουργών που με αφορμή συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις είτε χλεύαζαν είτε κατηγορούσαν ανοιχτά για διαπλοκή το Δικαστικό Σώμα χρησιμοποιώντας χυδαίες εκφράσεις, ενώ τέλος μας κατηγόρησαν ότι λειτουργούμε και ως γραφείο τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Οπως τόνισε όμως ο Πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων οι δικαστές είναι αποφασισμένοι να απαντούν στις προκλήσεις αλλά όπως πρόσθεσε «δεν πρόκειται το δικαστικό σώμα να εμπλακεί σε πολιτικά παιχνίδια ούτε να γίνει μέρος του προβλήματος. Ομως δεν θα αφήνουμε όμως αναπάντητες προκλήσεις, αλλά αιτιολογημένα θα εξηγούμε στην κοινωνία τους σκοπούς που κάθε φορά επιδιώκονται».

O κ. Σεβαστίδης έκανε λόγο για υποχρηματοδότηση της δικαιοσύνης, ζήτησε αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης και νομοθετική ρύθμιση με την οποία να απαγορεύονται στο εξής οι τοποθετήσεις συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών σε κυβερνητικές η άλλες κρατικές θέσεις, τοποθετήσεις, που όπως είπε, «θίγουν το κύρος της δικαιοσύνης».

Σκληρή κριτική κατά των δηλώσεων κυβερνητικών παραγόντων σχετικά με το πόθεν έσχες των δικαστικών εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, μιλώντας ευθέως για «σπέκουλα» και «επιχείρηση κατασυκοφάντησης του δικαστικού σώματος», ενώ τόνισε ότι «οι δικαστές δηλώνουν επί 20 χρόνια πόθεν έσχες».

Ειδικότερα ο Πρόεδρος της Ενώσεως για το θέμα του πόθεν έσχες, πρόσθεσε ότι το εν λόγω θέμα αποτέλεσε "αντικείμενο σπέκουλας και πολιτικής εκμετάλλευσης» ενώ επισήμανε «πως δεν υπάρχει προηγούμενο επίθεσης κατασυκοφάντησης του δικαστικού σώματος και μεγαλύτερο ψεύδος από το ότι οι δικαστές δεν θέλουν να δηλώσουν πόθεν έσχες, όταν ανελλιπώς επί 20 οι δικαστές δηλώνουν πόθεν έσχες».

«Πρόβλημα, αναρωτήθηκε για όσα είπε πριν μία εβδομάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης ,είναι το ότι έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας αντίθετη από τη δική του άποψη; Tο μόνο πρόβλημα είναι η έλλειψη κατανόησης του θεσμικού ρόλου της δικαιοσύνης. Να κρίνει του νόμους. Αυτή είναι η δουλειά μας κύριε υπουργέ και αυτή τη δουλειά θα συνεχίσουμε να την κάνουμε»

Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Δημ. Παπασπύρου που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο του υπουργείου, την εκπόνηση νέων κωδίκων, Ποινικού και Σωφρονιστικού, στην βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών και την ίδρυση δικαστικής αστυνομίας.

Επίσης αναφέρθηκε στην οργάνωση των διαδικασιών για διάσπαση του υδροκέφαλου Πρωτοδικείου Αθηνών με την ίδρυση νέου πρωτοδικείου στην Αττική και εκτενώς ανέλυσε τις διαδικασίες ψηφιακοποίησης της δικαιοσύνης σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ο κ.Παπασπύρου αναφέρθηκε επίσης στον θεσμό της διαμεσολάβησης και της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των υποθέσεων που φθάνουν στη δικαιοσύνη.

Ο κ. Παπασπύρου αναφερόμενος στη δικαστική ανεξαρτησία τόνισε τη θεσμική προσήλωση της κυβέρνησης σε αυτή, αλλά προσέθεσε ότι οι δικαστικές αποφάσεις υπόκεινται σε δημόσια κριτική, όπως και οι νόμοι που πρέπει για να εφαρμόζονται σωστά και να πείθουν.

Η απάντηση στην τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου, δόθηκε από τον Πρόεδρο της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, ο οποίος ανέγνωσε τοποθέτηση του πρώην Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Βασίλειου Σκουρή ο οποίος έχει λάβει θέση δημόσια τονίζοντας ότι «κυβερνητικά στελέχη δεν μπορούν να επικρίνουν δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες επιδέχονται γενικά κριτικής, αλλά όχι από τους φορείς της εκτελεστικής εξουσίας».

Σκληρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς για τη δικαιοσύνη άσκησε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατηγορώντας κυβερνητικά στελέχη για επιχείρηση απαξίωσης της δικαιοσύνης.

«Η τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης για το Συμβούλιο της Επικρατείας και το πόθεν έσχες των δικαστών, επιχειρεί να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα στην κοινωνία κατά των δικαστικών οι οποίοι εμφανίζονται να θέλουν να αποφύγουν τον έλεγχο με αποτέλεσμα την απαξίωση στο κύρος της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη δεν πρέπει και να είναι εργαλείο εκπλήρωσης κυβερνητικών σκοπιμοτήτων, οι δικαστές δηλώνουν πάντα πόθεν έσχες. Δεν αρνούνται απλά προβάλλουν αντιρρήσεις για τον τρόπο και τη διαδικασία», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος

Ανάλογες τοποθετήσεις είχαν και οι λοιποί εκπρόσωπο των κομμάτων, αλλά και ο Πρόεδρος της Ενώσεως Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
Πηγή: Iωάννα Μάνδρου