Ζημιά 7 εκατ. ευρώ από τη σπείρα που αφαιρούσε υλικά από σταθμούς του ΟΣΕ

Υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 7 εκατ. ευρώ η ζημιά που προκλήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο, από την εγκληματική οργάνωση που αφαιρούσε μεγάλες ποσότητες εκποιήσιμου τροχαίου υλικού από σιδηροδρομικούς σταθμούς, με σκοπό την παράνομη ιδιοποίηση.

Στις έρευνες που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 220 τόνοι σιδηροδρομικού υλικού, που ανήκει στην ΟΣΕ ΑΕ και στην ΕΕΣΣΤΥ ΑΕ, το οποίο αποδόθηκε, 4 τράκτορες, 102.440 ευρώ, 15 χρυσές λίρες, μια επιταγή των 8.470 ευρώ και διάφορα όπλα.

Η οργάνωση, που δρούσε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, εξαρθρώθηκε από την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, ενώ κατηγορείται ακόμη για την εξαπάτηση επιχειρήσεων δημόσιας ωφέλειας και την πραγματοποίηση πλασματικών μετρήσεων εκποιούμενου υλικού σε ζυγιστικά όργανα, ώστε οι δράστες να καταβάλλουν μικρότερο αντίτιμο, βλάπτοντας έτσι το ελληνικό Δημόσιο.

Συνολικά συνελήφθησαν 19 άτομα, μεταξύ των οποίων τα τρία αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, που είναι Ρομά, καθώς και 8 υπάλληλοι του ΟΣΕ, μεταξύ των οποίων και διευθυντικό στέλεχος του Οργανισμού. Παράλληλα, στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα 11 άτομα, μεταξύ των οποίων 2 υπάλληλοι του ΟΣΕ και ένας της ΔΕΗ.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής, απάτης, ψευδούς βεβαίωσης, πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, δωροληψίας και δωροδοκίας υπαλλήλου, παρακώλυσης συναγωνισμού, της νομοθεσίας για παραβάσεις φορολογικών διαδικασιών και άλλων διατάξεων και της νομοθεσίας που αφορά στην αύξηση των ποινών για τους καταχραστές του Δημοσίου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η δράση της εγκληματικής οργάνωσης εντοπίζεται από τον Φεβρουάριο του 2015, ενώ εκτεινόταν, με τη μορφή δικτύου, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Σημειώνεται, ότι τα τρία αρχηγικά μέλη της οργάνωσης είχαν διαμορφώσει κατάλληλη υποδομή, που εντοπίζεται στην ίδρυση, διαχείριση και εκμετάλλευση τριών επιχειρήσεων με δραστηριότητα το χονδρικό εμπόριο παλαιών σιδήρων και μετάλλων, σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λαμία.

Όπως τόνισε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Ανδρέας Αποστολόπουλος, οι μίζες των υπαλλήλων του ΟΣΕ κυμαίνονταν από 100 έως 40.000 ευρώ, ενώ αναζητούνται τραπεζικοί λογαριασμοί σε Κύπρο και Βουλγαρία. Σημειώνεται ότι οι δράστες χρησιμοποιούσαν κωδικούς για να συνεννοούνται μεταξύ τους, όπως «πέντε γεμιστήρες με λουκάνικα», εννοώντας μίζα 5.000 ευρώ, «μαύρο-άσπρο φορτίο» που σήμαινε φορτίο χωρίς ζύγιση, «σαλάμι και φυστίκι» που ήταν τα μετρητά, καθώς και «πιράνχας» που αφορούσε υπαλλήλους του ΟΣΕ.

Πηγή: skai.gr