Το ΥΠΕΞ προειδοποιεί την Αλβανία για την πορεία ένταξης στην ΕΕ

Οποιαδήποτε διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αρχίσει μόνο αφότου τα υποψήφια κράτη έχουν εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το κοινοτικό Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο επίτροπο Γιοχάνες Χαν, στέλνοντας έτσι ένα έμμεσο μήνυμα προς την Αλβανία.

Η δήλωση του έλληνα ΥΠΕΞ ουσιαστικά καθιστά σαφές πως η Αθήνα θα διατηρήσει τις ενστάσεις που έχει για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας έως ότου ικανοποιηθούν οι πέντε προϋποθέσεις που έχει θέσει στο Συμβούλιο. Μεταξύ αυτών βρίσκεται η διασφάλιση των μειονοτικών δικαιωμάτων, με δεδομένη την κατεδάφιση περιουσιών της ελληνικής μειονότητας στην περιοχή της Χειμάρρας.

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι κι άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ τρέφουν ανησυχίες για την Αλβανία, μολονότι δεν τις έχουν διατυπώσει δημοσίως, προσθέτοντας δε ότι ορισμένοι εταίροι είναι διατεθειμένοι να υιοθετήσουν σαφώς πιο σκληρή στάση από την ελληνική. Δεν διευκρίνισε εάν αναφέρεται ακόμα και σε ενδεχόμενο βέτο.

Ο ΥΠΕΞ εξέφρασε πάντως συγκρατημένη αισιοδοξία ότι Ελλάδα και Αλβανία θα μπορέσουν να διευθετήσουν τις διαφωνίες τους. Σημείωσε πως στόχος του είναι να υπάρξει ακόμα κι ένα νέο Σύμφωνο Φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ή τουλάχιστον επικαιροποίηση του παλιού Συμφώνου, που υπογράφηκε τη δεκαετία του 1990.

Η Αθήνα θέλει να λυθούν τα προβλήματα και εν συνεχεία να γίνει ισχυρός αρωγός στην ενταξιακή πορεία των Τιράνων, είπε.

Η επόμενη συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών είναι προγραμματισμένο να γίνει στις 19 και 20 Ιανουαρίου, στην Κορυτσά της Αλβανίας.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης