Επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για την ονομασία ζητά ο Κοτζιάς από την ΠΓΔΜ

Μήνυμα προς την ΠΓΔΜ πως οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ονοματολογικού θα πρέπει να εντατικοποιηθούν και να επισπευσθούν προκειμένου να υπάρξει συμφωνία εντός του 2018 έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο κ. Κοτζιάς έχει επισημάνει στο παρελθόν πως το πρώτο εξάμηνο έως οκτάμηνο του ερχόμενου έτους προσφέρεται για να βρεθεί χρυσή τομή, καθότι στη συνέχεια τόσο τα Σκόπια όσο και η Αθήνα θα εισέλθουν σε εκλογικό κύκλο, που σημαίνει πως οι ουσιαστικές συζητήσεις μπορεί να μετατεθούν ακόμα και ως το 2020.

Με την επόμενη συνάντηση για το θέμα της ονομασίας να σχεδιάζεται για τα τέλη Ιανουαρίου, ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να συμπτυχθεί. «Πρέπει να είμαστε πιο γρήγοροι», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Επαναβεβαίωσε πάντως πως η ελληνική πλευρά επιδιώκει λύση-πακέτο που θα καλύπτει όλες τις πτυχές του ζητήματος, όπως το είδος του ονόματος, το εύρος της χρήσης του και τα παράγωγά του. Στα παράγωγά περιλαμβάνεται και η εμπορική αξιοποίηση της ονομασίας, δηλαδή πώς θα προσδιορίζονται τα προϊόντα που εξάγει η γειτονική χώρα.

Ο κ. Κοτζιάς εμφανίστηκε προσεκτικά αισιόδοξος, εκτιμώντας πως Αθήνα και Σκόπια μπορούν να βρουν λύσεις στα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τις σχέσεις τους, απέφυγε ωστόσο να δεσμευθεί για ενδεχόμενη επίσκεψη του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα.

Διευκρίνισε ότι η επίσκεψη Ζάεφ θα προγραμματιστεί μόνον εάν οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει επαρκώς ώστε να έχει νόημα μία τέτοια συνάντηση κορυφής.

Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε δε ότι πέραν του ονοματολογικού προσδοκά από την ΠΓΔΜ κι άλλες κινήσεις, όπως νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ενδείξεις μείωσης του πνεύματος αλυτρωτισμού – στο οποίο ο έλληνας ΥΠΕΞ αποδίδει πολλά από τα προβλήματα της τελευταίας οκταετίας.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης