Θέμα εκλογής μουφτή άνοιξε ο Γαβρόγλου - Χατζηδάκης: Συμφωνεί η κυβέρνηση;

Υπέρ της εκλογής Μουφτή τάσσεται ο υπουργός Παιδείας, ανοίγοντας τη συζήτηση λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας, που έθεσε και το θέμα, τονίζοντας ότι αυτό θα είναι το δεύτερο βήμα μετά τους κανόνες που θα μπουν στις μουφτείες με το νόμο για την προαιρετική χρήση της Σαρίας.

Σε συνέντευξή του στο Κανάλι της Βουλής, ο Κωνσταντίνος Γαβρόγλου τονίζει ότι θα πρέπει να αρχίσει μία πολύ σοβαρή συζήτηση με την ίδια τη μειονότητα «ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων και ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις», υπογραμμίζοντας ότι το μείζον είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος.

«Πάντα στην εκλογή ιεραρχών υπάρχει ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα. Να συνεννοηθούμε ποιο θα είναι αυτό και να πάμε σε εκλογή. Δεν νομίζω ότι θα γίνει αύριο αλλά ούτε σε πενήντα χρόνια. Ο ορίζοντας θα καθοριστεί από τη συζήτηση και από τα προβλήματα που θα προκύψουν. Νομίζω όμως ότι οι συμπολίτες μας επάνω είναι έτοιμοι να μπουν σε μια τέτοια συζήτηση. Είμαι σίγουρος ότι θα ακουστούν ακραίες φωνές τις οποίες αγνοούμε από τώρα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πάντως υποστήριξε ότι η σύγκριση με την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη συνιστά λάθος συνειρμό, καθώς όπως εξήγησε ο Πατριάρχης εκλέγεται με τον ίδιο τρόπο από την Ιερά Σύνοδο εδώ και αιώνες, ενώ το μουφτή τον διορίζει η ελληνική κυβέρνηση επειδή η οθωμανική αυτοκρατορία ως κρατική οντότητα που τους διόριζε δεν υφίστανται πλέον.

Έκανε λόγο, ωστόσο, για μία «ασυμμετρία» ανάμεσα στην εκλογή του Πατριάρχη και το διορισμό του μουφτή, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για να καταλήξει στην εκλογή από ειδικό εκλεκτορικό σώμα.

Κληθείς να κάνει μία αποτίμηση για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας και αν τελικά η Ελλάδα αποκόμισε οφέλη από αυτή, ο Υπουργός Παιδείας, απάντησε ότι «είναι καλό να σπάνε οι πάγοι» και πρόσθεσε ότι ο κ. Ερντογάν «έχασε την ευκαιρία να μιλήσει σε ευρωπαίους εταίρους».

Η συνέντευξη του υπουργού Παιδείας θα μεταδοθεί ολόκληρη από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής στις 9 το βράδυ της Παρασκευής.

Δήλωση Κοτζιά στον ΣΚΑΪ 

Ερωτηθείς σχετικά από τον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν συζητά τέτοια θέματα με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι κατά την επίσκεψή του στη Θράκη ο τούρκος πρόεδρος αναγνώρισε για πρώτη φορά πως η μουσουλμανική μειονότητα είναι εσωτερικό θέμα της Ελλάδας, αλλά και ότι μέρος της μειονότητας δεν είναι τουρκογενές, καθώς υπάρχουν σημαντικές ομάδες Πομάκων και Ρομά.

Χαρακτήρισε δε την επίσκεψη στη Θράκη την πιο προσεκτική και συντεταγμένη επίσκεψη τούρκου αξιωματούχου στην περιοχή.

Τόνισε πως η Ελλάδα δεν φοβάται επισκέψεις τούρκων πολιτικών στη Θράκη, καθότι, παρά τα οικονομικά προβλήματα στην ακριτική περιοχή, η χώρα μας ικανοποιεί όλες τις υποχρεώσεις της προς τον τοπικό πληθυσμό.

"Η συνθήκη της Λωζάνης δεν προβλέπει εκλογή"

«Η συνθήκη της Λωζάνης δεν ρυθμίζει το θέμα, δεν προβλέπει εκλογή μουφτή, το αφήνει στην ευχέρεια της Ελλάδας, και αν έχει ειπωθεί κάτι τέτοιο με ξενίζει» σχολίασε τις δηλώσεις Γαβρόγλου ο Κωστής Χατζηδάκης.

«Θέλω να δω αν συμφωνεί η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου στο σύνολό της... Αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη της κατά τα άλλα επιτυχούς επίσκεψης του κ. Ερντογάν» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

«Ο κ. Κοτζιάς
θα έπρεπε να απολογηθεί για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα» επισήμανε εξάλλου νωρίτερα ο Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας στα συνωμοσιολογικά σενάρια του Νίκου Κοτζιά κατά του ΣΚΑΪ. 

«Ο κ. Ερντογάν ήταν απομονωμένος, και ήρθε στην Ελλάδα… Νομίζαμε ότι θα πάρουμε κάποια ανταλλάγματα, και αντί γι’ αυτό λέει για τη Λωζάνη και τη μειονότητα, και αυτές οι δηλώσεις οδηγούν προς τα πίσω τις σχέσεις μας. Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν ήταν αποτυχημένη, και καθόλου προετοιμασμένη, και ο κ. Κοτζιάς θα πρέπει να απολογηθεί γι’ αυτό… Δεν φταίει ο ΣΚΑΪ που πήρε συνέντευξη στον τούρκο πρόεδρο» δήλωσε χαρακτηριστικά την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

«Επισκέψεις ανώτατου επιπέδου όπως του προέδρου Ερντογάν γίνονται είτε για να επιβεβαιώσουν μια μείζονα θετική εξέλιξη, είτε για να προβάλουν ένα συμφωνημένο θετικό μήνυμα. Τίποτα από τα δύο δεν έγινε» σημείωσε στον σταθμό μας ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά