Κοτζιάς: Ο Γιλντιρίμ δεν έθεσε θέμα Αιγαίου αλλά απαντούσε στους κεμαλιστές

Σε αντιπαράθεση μεταξύ τουρκικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης απέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τις προκλητικές δηλώσεις που έγιναν χθες στην τουρκική Βουλή για τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας πάντως ότι ο τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ δεν έθεσε θέμα Αιγαίου.

Ο κ. Κοτζιάς ισχυρίστηκε ότι ο κ. Γιλντιρίμ απαντούσε στις καταγγελίες της κεμαλιστικής αντιπολίτευσης περί ελληνικής κατοχής σε 18 νησιά, και προσέθεσε ότι το πρόβλημα δεν είναι τα λεγόμενα του τούρκου πρωθυπουργού αλλά η «βαθιά λανθασμένη» συνήθεια των κεμαλιστών να βάζουν τις αμφισβητήσεις τους στην ατζέντα της Βουλής.

Ο ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι ούτως ή άλλως η συζήτηση στην Άγκυρα ήταν άνευ ουσίας, καθότι τα νησιά ανήκουν στην Ελλάδα και συνεπώς δεν μπορεί να τα καταλάβει. Ειρωνεύτηκε μάλιστα τις αξιώσεις ορισμένων για οριοθέτηση των ζωνών κυριότητας στο Αιγαίο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως εάν εφαρμοστούν τα κριτήρια που θέτουν οι αμφισβητίες «μάλλον θα βρούμε ‘γκρίζες ζώνες’ για την Τουρκία».

Ο κ. Κοτζιάς ζήτησε ωστόσο την αποφυγή εθνικιστικών τοποθετήσεων προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης.

«Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε με θυμικό τις σχέσεις μας με ένα γείτονα, αλλά περισσότερο με την αίσθηση πως θα τον επηρεάσουμε και πως θα μπορέσουμε να τον ωθήσουμε προς μία θετική ατζέντα και κατεύθυνση που θέλουμε εμείς» είπε ο κ. Κοτζιάς, συμπληρώνοντας ότι τα προβλήματα που είναι προς συζήτηση κι όχι πρόσφορο έδαφος για καταγγελίες.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπεραμύνθηκε εκ νέου της προετοιμασίας που έγινε από την ελληνική πλευρά για την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμώντας ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας κατανόησε καλύτερα τις ελληνικές θέσεις και «σε μεγάλο βαθμό έδειξε να τις λαμβάνει υπόψη του».

Προσέθεσε ακόμα πως η επίσκεψη πέτυχε διότι ξεπάγωσαν κανάλια συνεννόησης και συζήτησης που ήταν απαραίτητα και είχαν νεκρώσει μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία πέρυσι τον Ιούλιο.

Άφησε δε εκ νέου αιχμές για την κριτική που ασκεί η Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας την αντιπολίτευση πως είχε κρίνει την επίσκεψη ως αποτυχημένη πριν καν αρχίσει. «Και κατά την εκτίμησή μας πέτυχε, αφού έγινε», είπε.
Πηγή: skai.gr