Μία στις δέκα αιτήσεις για άσυλο έγιναν στην Ελλάδα

Σχεδόν μία στις δέκα αιτήσεις για χορήγηση ασύλου που καταγράφηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το τρίτο τρίμηνο υποβλήθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat, που καταδεικνύουν ότι πλέον σημαντικός αριθμός αφιχθέντων αποδέχεται ότι θα πρέπει να παραμείνει στη χώρα μας.

Μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου η Ελλάδα δέχτηκε περίπου 14.600 αιτήσεις, ήτοι το 9% του ευρωπαϊκού συνόλου, που συνιστά αύξηση 39% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Μόνο τρία κράτη-μέλη, η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία δέχτηκαν περισσότερες υποβολές.

Αθροιστικά η παραπάνω τετράδα δέχτηκε το 71% των αιτήσεων για άσυλο στην ΕΕ, γεγονός που καταδεικνύει πως οι πρόσφυγες συγκεντρώνονται στις δύο ισχυρότερες οικονομίες και στις δύο χώρες που αποτελούν τις κυριότερες εισόδους στη Γηραιά Ήπειρο.

Η χώρα μας κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις αιτήσεις αναλογικά με τον πληθυσμό, καθώς δέχτηκε 1.361 αιτήσεις ανά εκατομμύριο κατοίκων. Στην πρώτη θέση βρέθηκε η Κύπρος, με 1.577 καταθέσεις για κάθε εκατομμύριο κατοίκους.

Στον αντίποδα, οι λιγότερες αιτήσεις υποβλήθηκαν στην Πολωνία, η οποία κατέγραψε μόλις 22 αιτήσεις ανά εκατομμύριο κατοίκων, και στην Πορτογαλία, η οποία δέχτηκε 23.

Την πρώτη πεντάδα με τις λιγότερες αιτήσεις συμπληρώνουν τρεις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, η Εσθονία, η Τσεχία και η Λετονία, καμία εκ των οποίων δεν δέχτηκε περισσότερες από 29 υποβολές ανά εκατομμύριο.
Πηγή: skai.gr