ΝΔ: Οι προκλήσεις Γιλντιρίμ αποδεικνύουν το τραύμα που έφερε η κυβέρνηση

Αντιδράσεις προκαλούν οι χθεσινές δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος χθες ισχυρίστηκε πως 132 νησίδες, βραχονησίδες και σχηματισμοί στο Αιγαίο είναι αμφισβητήσιμης κυριότητας.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος ανακοίνωσε ότι η τοποθέτηση Γιλντιρίμ αποδεικνύει ότι η «ελλειμματική προετοιμασία» της κυβέρνησης για την επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ερντογάν «όχι μόνον δεν βελτίωσε αλλά τραυμάτισε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει πως οι «απαράδεκτες» δηλώσεις Γιλντιρίμ επαναφέρουν την τουρκική θεωρία των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, και αντιβαίνουν τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τις διεθνείς συνθήκες.

«Ποιο το νόημα να προσπαθήσουμε να πείσουμε την αντιπολίτευση ότι η επίσκεψη Ερντογάν ήταν ωφέλιμη όταν η ίδια προτού καν γίνει η επίσκεψη είχε κιόλας 'αποφανθεί' ότι απέτυχε!», απάντησε μέσω Twitter o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Ο ΥΠΕΞ έχει προηγουμένως διαμηνύσει πρέπει πάντοτε να παραμένουν ανοιχτά τα ελληνοτουρκικά κανάλια επικοινωνίας.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γιλντιρίμ
, κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών κατέστησαν σαφές πως η ελληνική κυριότητα των νησιών είναι κατοχυρωμένη από διεθνείς συνθήκες και δεν τίθεται προς συζήτηση ή αμφισβήτηση.

Η επίμαχη δήλωση Γιλντιρίμ έγινε στο πλαίσιο συζήτησης υψηλών τόνων που έλαβε χώρα στην τουρκική Βουλή και ήλθε ως απάντηση σε ερώτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ρώτησε γιατί ο κ. Ερντογάν δεν ζήτησε την επιστροφή 18 νησιών στο Αιγαίο.

Κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε γενικότερα σε ενδεχόμενο «αναθεώρησης» της Συνθήκης της Λωζάνης, που εν πολλοίς ορίζει το στάτους των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί πάγια τα κεκτημένα της συνθήκης του 1923.
Πηγή: skai.gr